بررسی جدال سهم‌های ریالی با سهام دلاری/ بازار بار دیگر قفل می‌شود؟

بازار سرمایه این روزها وارد یک فاز اصلاحی شده و در صورتی که نتواند طی روزهای آینده از این روند نزولی خارج شود، می توان گفت عوامل رشد دهنده بازار توان خود را از دست داده اند و بازار در هفته های اینده با کاهش قیمت سهم ها روبرو خواهد شد.

به گزارش تحریریه، حدود 3 ماه از آغاز رشد متعادل بورس می گذرد. اما در این مدت گاهی شاخص کل و شاخص کل هموزن به یک رقابت در رشد و ریزش با یکدیگر قرار می گیرند.

اما در این مدت نکته قابل توجه واکنش شاخص کل بورس به محدوده مقاومت و حمایت مشخص شده در نمودارهای تکنیکال بوده است. عدم تحلیل پذیری موضوعی بود که در ماه های پایانی سال 99 و فصل بهار سال 1400 به شکل قابل توجهی همه تحلیلگران بازار سرمایه را نگران کرده بود. اما در وضعیت بازار سرمایه در ماه های گذشته تغییر قابل توجهی رخ داده است.

از یک سو معاملات همراه با احتیاط سهامداران حقیقی و خرد در بازار سرمایه به وضوح قابل مشاهده است. از دیگر سو، شرکت های حقوقی و بازارگردان ها در ماه های گذشته تمام توان خود برای حمایت از شاخص کل و سهم های بازار سرمایه را به کار بسته اند.

جدال شاخص کل و شاخص کل هموزن؛ کدام گروه پیروز می شوند؟

اما در کنار همه این موضوعات در ماه های گذشته دو مدل جدال در بورس تهران باعث نوسان در بازار سرمایه شده است. جدال شاخص سازان با نمادهای کوچک بازار و جدال سهم های دلاری و نمادهای ریال با یکدیگر.

در جدال نمادهای بزرگ و شاخص ساز با نمادهای کوچک بورس می توان گفت، گاهی شاخص سازها پیروز شده اند و گاهی نمادهای کوچک توانسته اند بازار را در دست بگیرند و از این طریق شاخص کل هموزن رشد بیشتری از شاخص کل داشته است.

نمادهای شاخص ساز در وضعیت فعلی بازار سرمایه بیشتر از اینکه به تحلیل بنیادی سهام وابسته باشند، به اخبار و شایعات واکنش نشان می دهند و همین مساله سبب شده است تا نتوان در مقابل نوسانات زیاد این سهم ها ایستادگی کرد و یک روند مشخص را برای آن پیش بینی نمود.

نمادهای دلاری بازار را به دنبال خود می کشند!

اما در جدال نوع دوم، نمادهای دلاری توانسته اند، بازار را به پیروی از خود متقاعد کنند. یعنی در زمانی که نرخ ارز در حال رشد در بازار است، نمادهای دلاری بورس بازار سرمایه را به سمت بالا و سبزپوشی حرکت می دهند. اما زمانی که نرخ دلار در حال کاهش و یا در جا زدن است، همین سهم ها بازار سرمایه را با فشار فروش به سمت کاهش قیمت سوق می دهند.

پتروپالایشگاهی ها، نمادهای کامودیتی محور، فولادی ها در این مساله سرآمد بوده و با کوچکترین تغییر در نرخ ارز و قیمت های جهانی کامودیتی ها، واکنش لحظه ای نشان داده و بازار را سریعا از یک وضعیت سبز و صعودی به یک وضعیت قرمز و نزولی منتقل می کنند.

این شرکت های دلاری به دلیل زیاد بودن نوساناتشان توانسته اند، بر موج تغییر قیمت دلار سوار شده و از این طریق بازار را نیز به سمت نزول و یا صعود منتفل می کنند. به عبارت دیگر، با نوسانات بازار ارز و تغییر نرخ کامودیتیها، بازار هم سعی کرده است در روزهای گذشته، رفتارهایش را با این دو بازار انطباق دهد. البته تک سهم ها و سهم های ریالی، در یک هفته گذشته بیشترین خریدار را داشتند و سمت تقاضا را فعال نگه داشتند. اما سهام های صادرات محور (کامودیتی محور) به تناسب بازار ارز و بازار کامودیتی با نوسان هفته گذشته و همین هفته را پشت سر گذاشتند.

پایان/

۲۳ شهریور ۱۴۰۰ - ۰۶:۳۰
کد خبر: 12557

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 2 + 1 =