هند و آمریکا آب هیرمند را بر روی سیستان بسته اند

اشرف غنی برای حفاظت از منافع آمریکا در افغانستان به دنبال تهاتر آب سد کمالخان و بندر چابهار است.

به گزارش تحریریه، بستن آب بر روی سیستان توسط کشور افعانستان با احداث سد کمالخان؛ آنهم برای کشوری که در جنگ تمام عیار داخلی است و کسی جاده هم نمی سازد؛ باعث شگفتی است و عده ای که تخصص کافی ندارند آنرا به سیاست مستقل دولت افغانستان نسبت می دهند؛ که تنها بر کابل تسلط دارد و بیشتر کشور را از دست داده است.

اشرف غنی محورهایی را بیان کرد که نشان می دهد هند و آمریکا در پشت صحنه حضور دارند و آب را بر روی سیستان بسته اند. غنی ابتدا نکته ای انحرافی بیان داشت و گفت:"«ایران از این پس باید برای دریافت آب، به افغانستان نفت بدهد." غنی تاکید کرد که ایجاد سد کمال‌خان نیمروز را به "انبار آب افغانستان" بدل می‌کند و کابل در حال مذاکره با تهران است تا این ولایت به "انبار آب ایران" تبدیل شود. اصولا هند نیازی بیش از این به نفت ندارد و برای استفاده از نفت بیشتر تاسیساتی در اختیار ندارد.

این سد به قدری ضعیف و دارای مولفه های سطح پایین غیرکارشناسی است که تنها دلیل ساخت آن مساله چابهار خواهد بود. مطابق اعلام دولت افغانستان، سد کمال‌خان با هزینه ۱۱۱ میلیون دلاری ساخته شده است، بیش از ۱۸۴ هزار هکتار از اراضی کشاورزی را آبیاری می کند و بیش از ۹ مگاوات برق تولید خواهد کرد! ظرفیت ذخیره‌سازی آب این سد هم ۵۲ میلیون مترمکعب آب اعلام شده است.

سد کمال خان در ۱۸ کیلومتری جنوب شهر زرنج واقع در ولایت نیمروز و بر مسیر رود هیرمند ساخته شده که از هندوکش سرچشمه می‌گیرد و به دریاچه هامون، دریاچه‌ای مشترک در میان افغانستان و ایران می‌ریزد. مکان ساخت این سد ابتدا در داخل خاک ایران بود و انگلیس پس مدتی متوجه اشتباه خود در تعیین حدود مرزهای ایران و افغانستان شد و به مامور خود رضا پهلوی دستور داد تا مرزها را تغییر داده و این بخش را به افغانستان تحویل دهد تا در آینده برای اختلاف افکنی قابل استفاده باشد.

اما اشرف غنی و در واقع هند و آمریکا به دنبال چه چیزی هستند؟

غنی گفت: "آب هیرمند معاهده کل افغانستان با ایران است و موضوع آب سد کمال‌خان نیز با این معاهده تطبیق داده خواهد شد... همکاری منطقه‌ای در راستای منافع ملی افغانستان لازم است... سد کمال‌خان به تبدیل شدن نیمروز به بندر تجاری بستگی دارد که کلید آن چابهار خواهد بود."

در واقع بندر چابهار کلید داستان سد کمالخان و بستن آب بر روی ایران از طرف کشوری است که رئیس جمهور آن تابعیت آمریکایی دارد. بند چابهار برای افغانستان هیچ ارزشی ندارد و اصولا افغانستان کشوری است که دهها اولویت داخلی برای تامین حداقل های زندگی دارد و چند دهه تا تبدیل شدن به کشوری که بخواهد در خلیج فارس و دریای عمان منافع داشته باشد فاصله دارد.

آمریکا با واسطه شرکت های هندی معادن افغانستان را در اختیار گرفته به دلیل درونگان بودن افغانستان امکان استفاده از آنها را ندارد و نیازمند ایران و بندر چابهار است که از طرف دولت روحانی در یک قرارداد ابرترکمانچای به هندی ها بخشیده شده است تا به حساب ایران برای انتقال مواد معدنی خود خط آهن بکشند.

محکم شدن قرارداد 25 ساله ایران و چین و افشاگری های تحریریه باعث شده است تا طرف آمریکایی نگران شده و از سد کمالخان برای گروکشی در موضوع چابهار استفاده کند. جالب اینکه چینی ها در بندر گوادر(Gwadar) پاکستان سنگ تمام گذاشته و هند در چابهار بعد از 8 سال چند جرثقیل ارسال کرده است و ساخت راه آهن را هم به دولت حسن روحانی واگذار کرده که از شناخت حداقل های سیاست خارجی بی اطلاع است.

اگر ایران بندر چابهار را از طرف آمریکایی دریغ کند، تمام سرمایه گذاری و هزاران میلیارد دلار هزینه جنگ افغانستان بر باد رفته است و هندی ها در تنگنایی بی روزنه گرفتار خواهند شد. بنابراین ایران دست برتر را دارد و سدی با 52 میلیون متر مکعب ذخیره سازی آب و 9 مگاوات برق گزینه ای هم وزن برای گروکشی نیست. ایران قادر است با یک عملیات نظامی سد را ویران کرده و برای همیشه آرزوی استفاده از معادن افغانستان را بر دل آمریکایی ها بگذارد. عملکرد عجیب دولت روحانی در قرارداد بستن با هندی ها و سکوت مطلق در برابر ساختن سد کمالخان و حتی تامین سیمان! آن باعث وارد شدن آسیب دیگری به منافع ملی شده است. این بدعملی دولت در خدمت آمریکا قرار گرفته و به این کشور برای استفاده از معادن افغانستان امکان بازیگری داده است.

پس از اعمال تحریم های آمریکا به یک باره اعلام شد بندر چابهار از تحریم ها مستثنی شده است و کسی توضیح نداد آمریکا با چه انگیزه ای حضور هند را در چابهار مستثنی کرده است.

اگر قرارداد برای توسعه چابهار به جای هند با چین بسته شده بود، در 8 سال گذشته این بندر به یکی از بهترین بنادر خلیج فارس و دریای عمان تبدیل می شد درحالیکه هندی ها با گستاخی هشت سال به تماشا مشغول بودند و تنها پس از جدی شدن قرارداد 25 ساله با چین بود که کمتر از 20 میلیون دلار تجهیزات ارسال کردند. چین در 5 سال اول قرارداد با ایران 400 میلیارد دلار سرمایه گذاری متنوع انجام خواهد داد.

به نظر می رسد که یک نقص جدی در سیاست خارجی کشور وجود دارد که عالیترین مزیت های اقتصادی کشور به این راحتی توسط دشمن مستقیم یعنی آمریکا و کشورهایی مانند هند به بازی گرفته می شود.

پایان/

۸ فروردین ۱۴۰۰ - ۱۹:۴۸
کد خبر: 9126

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 6 + 7 =

    نظرات

    • نظرات منتشر شده: 16
    • نظرات در صف انتشار: 1
    • نظرات غیرقابل انتشار: 0
    • IR ۲۰:۱۴ - ۱۴۰۰/۰۱/۰۸
      8 6
      ایران اسلامی باید اقتدار خود را نشان شهردار کابل بابا غنی خودفروخته آمریکایی وهندی‌های بت پرست بدهد و دستشان را از بندر چابهار کوتاه کند.
    • US ۲۳:۳۳ - ۱۴۰۰/۰۱/۰۸
      7 5
      نویسنده این مقاله بشدت غرب زده و خود بزرگ بین است. اینطور که ایشان نوشته هوش اینگلیسی ها از 400 هم میگذرد که در صد سال پیش میدانسته که قرار است یک دولتی در افغانستان سر کار بیاید که سود و ضرر خود را نمیفهمد و چغندر است و الکی سد میزند و به ایران ضرر میزند و ایران هم سیاستمدارانی دارد که به زعم ایشان متوجه نقض بزرگ سیاست خارجی نمیشوند که جلوی این کار را بگیرند. عجیب است که اینگلیسی ها پیش بینی نکرده بودند که یک تافته جدا بافته مثل نویسنده این مقاله پیدا خواهد شد که بدون اینکه راه حلی بدهد خواهد توانست این توطئه یکصد ساله را کشف کند. بپا ندزدنت!
    • IR ۰۰:۱۷ - ۱۴۰۰/۰۱/۰۹
      3 5
      این یکی از صدها خیانتی است که دولت در این ۸ سال انجام داده و بایدحداقل در مناظره های انتخاباتی مطرح شود تا جریان فعلی با دروغ امتداد نیابد.
    • IR ۰۰:۲۰ - ۱۴۰۰/۰۱/۰۹
      9 1
      سد کشور همسایه را با عملیات نظامی ویران کنیم ؟؟؟ فک کنم نویسنده فیلم هندی زیاد میبینه
      • IR ۰۱:۳۶ - ۱۴۰۰/۰۱/۰۹
        2 4
        اگر افغانستان سر عقل نیایید تمام افغان ها را از ایران اخراج میکنیم و سر را ویران میکنیم .
    • خسرو IR ۰۰:۵۵ - ۱۴۰۰/۰۱/۰۹
      3 3
      لطفاً مستندات معتبر را در مورد این داستان ها ارائه دهید. این فقط تحلیل شخصی یک نفر است که با حسن فریدون مشکل داره. البته در بیسوادی کل ...ها هیچ شکی نیست.
    • یوسف CA ۰۱:۰۷ - ۱۴۰۰/۰۱/۰۹
      1 1
      بنظر میرسد که یک عده در مجلس یا بی سواد هستند یا خود فروخته که کار سیاست دولت به ظاهر تدبیر و امید را رها کرده اند به امان خدا که این وطن فروش هر کاری دلش میخواهد بکند تا دل آمریکایی ها را بدست آورد . نان این ملت را آمریکا نمیدهد که محتاج امریکا باشد بلکه نان این ملت را خدا میدهد ولی مسولین دولت بی کفایت نا اهل و ناکس دانسته در زمین آمریکا گل به خودی میزنند
      • DE ۲۳:۱۲ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۳
        4 0
        البته که نان کشور را آمریکا نمیدهد چین هم نمیدهد ولکین آفاسو هم نمیدهد اما برای خرید لپ تاپ و موبایل و اتومبیل برازنده و کولر گازی و غیره احتیاج به روابط با کشورها داریم. با بالا رفتن از دیوار سفارت و مرگ بر این و آن همه اینها برایمان گران تمام میشود و سود را نوابغی میبرند که تحریم را دور میزنند و ژن شان مرغوب است.
    • علی اصغر از تهران IR ۰۱:۱۹ - ۱۴۰۰/۰۱/۰۹
      2 3
      بیچاه کشور ما که سیاست خارجه اش هدف دار نیست شخصی مانند روحانی در مجاورت شورای امنیت ملی ان را خراب میکند
    • اسمو ولش کن IR ۰۱:۲۹ - ۱۴۰۰/۰۱/۰۹
      2 0
      آخه روحانی کجا و سیاست کجا ،خنده دار نیست
    • سمیه صیادی IR ۰۳:۱۶ - ۱۴۰۰/۰۱/۰۹
      2 2
      لعنت برکسی که آب را از دریاچه هامون دریغ بدارد ان شاء الله بزودی آه این دریاچه گریبانشان را بگیرد صددرصد باید سپاه وارد عمل شود یکی از کارایی های موشک های سپاه این باشد برای ملت خودش یک کاری کند آب مهریه حضرت زهرا سلام الله علیها ست چطور بیرحمانه سالها دریغ کردید
    • مهدی IR ۱۲:۵۹ - ۱۴۰۰/۰۱/۰۹
      2 1
      سلام دوستان مقداری احساسی نباشید برای ان سد سیمان میخواستند ما نمیدادیم دیگری میدادپس بگذارید سیمان فروخته شود حال بند چابهار تکمیل ظرفیت وگسترش پیدا کند مانکنیم جایگزین هست قرار نیست سد افغانستان را منهدم کنیم زیرا رونق گشاورزی افغانستان وتولیدات ان ما را در مواقع اورزانسی مانند بحران کمبود گوشت وپیاز وغیره کمک فوری میکند ما باید زرنگ باشیم سهمی از ساخت وپیمانکاری وحمل ونقل وراه اهن وترانزیت ببریم باید اجازه رقابت فرا منطقه ای ها را به نفع خودمان در بیاریم بازار ان کشور نزدیک را به تسلط خود دربیاریم باید امتیازاتی بدهیم هزینه کنند فکرشان سایر جاها نرود استفاده کنیم باید سفیر ووزیر وکارشناس مقتدر وکاردان داشته باشیم با رایزنی وغیره حق ابه قانونی وتعهد شده را بگیره والا فلان والی وشهردار هر غلطی بکنند عرضه داشتند نزدیک 50سال به خاطر منافع بیگانکان وتفرقه قدرتها مردم وجوانانشان را فدا نمیکردند بازم میگیم افغانستان ومردمش در قلب ما جای دارند ما حاظریم به خاطر مردم شریف افغان از خیلی چیزها چشم پوشی کنیم چون ایران وافغانستان نداریم به امید روزی که امنیت برپا بشود وبین ایران وافغانستان صلح
    • پرستو IR ۱۷:۰۱ - ۱۴۰۰/۰۱/۰۹
      4 4
      حالا فعلا کشور رو از دست چین و روسیه نجات بدین هرچی بود خوردن
      • IR ۱۴:۳۲ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۰
        4 1
        آلبانی هوا چطوره؟
      • بهار IR ۰۲:۲۵ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۲
        3 1
        هوا خوبه به اندازه ساندیس تو
    • IR ۲۲:۵۷ - ۱۴۰۰/۰۱/۱۳
      4 0
      یک چیزهایی میگه که روی سر شتر چنار سبز میشه . همه چیز رو به ربط داده اسمش رو گذاشته تحلیل. آخه صد سال پیش انگلیس مرز ابران،حکومت پهلوی تغییر مرز، سد کمال خان ، دادن سیمان ، کودنی وزارت خارجه قرارداد ۲۵ ساله با چین، و..؟