فرزین و مخبر غیر از تکرار طوطی وار برنامه های اقتصادی روسیه، چیزی از نابیولینا یاد نگرفتند

پریشان گویی بدون تئوری مشخص رئیس کل بانک مرکزی نشان می دهد که دولت سیزدهم قصد ندارد در رویه های شکست خورده خود تجدیدنظر کند.

به گزارش تحریریه، پریشان گویی بدون تئوری مشخص رئیس کل بانک مرکزی تحت مدیریت محمد مخبر فرمانده اقتصادی دولت سید ابراهیم رئیسی نشان می دهد که دولت سیزدهم قصد ندارد در رویه های شکست خورده خود تجدیدنظر کند و به جای تجدیدنظر در روندها به شعار دادن و بازی با کلمات مشغول است و کاری به گسترش تبعات سیاست های ناشی از تعارض منافع که فقر عمومی را گسترش داده است، ندارد.

محورهای مطرح شده توسط فرزین نشان می دهد که وی فهرستی ناقص از برنامه های روسیه در دوران الویرا نابیولینا در بانک مرکزی روسیه را تکرار کرده است که هیچگونه پیوست اجرایی ندارد. نابیولینا فرمانده اقتصادی روسیه از سال 2014 تاکنون بوده است، اما محمدرضا فرزین فاقد اختیارات است و باید خود را با محمد مخبر که در 2 سال اخیر ثابت کرده است چیزی از اقتصاد نمی داند و شان معاون اول رئیس جمهور و فرمانده اقتصادی دولت را در حد "شخص قیمتگذار" پایین آورده است، هماهنگ کند و گوش به فرمان وی باشد.

محمدرضا فرزین در سی امین همایش سیاست های پولی و ارزی، گفت:

  1. تثبیت اقتصادی از روز اولی که در این بانک مسوولیت گرفتم را در دستور کار قرار دادم. مجموعه سیاست های دولت و بانک مرکزی باید بتواند ثبات را به اقتصاد برگرداند؛ بی ثباتی شاخص های اقتصادی باید رفع شود؛ تمرکزمان تورم و کنترل این شاخص است. ثبات اقتصادی با دخالت شروع می شود و نمیتوان کنار نشست تا اقتصاد به ثبات برسد.
  2. نرخ ارز در بازار غیررسمی موضوع مهمی است که همه را نگران کرده است البته در روزهای اخیر شاهد کاهش این نرخ هستیم؛ تقاضای ارز در بازار غیررسمی شامل قاچاق وارداتی، فرار سرمایه و پوشش زیان های احتمالی ناشی از نا اطمینانی های آینده است.
  3. برخی به بازار غیررسمی می گویند بازار آزاد؛ درحالی که هیچ بازاری در دنیا بدون مقررات نیست؛ تمام بازارها در دنیا شامل قوانین و مقررات هستند نه اینکه بازاری باشد که هیچ چیزی در آن شناسایی نشده باشد. کم‌عمق بودن بازار، حساسیت پایین بازار به متغییرهای بنیادی، حساسیت بالا نسبت به اخبار، بستر سفته بازی و استفاده از شبکه اجتماعی برای تعیین نرخ ارز از مهمترین مشخصه های بازار غیررسمی ارز است. در بازار غیررسمی از سال 90 تا کنون ضریب تغییرات خیلی بالا بوده است؛ دائم این نرخ تغییر می کند و هیچ ثباتی در آن وجود ندارد؛ در ماه های اخیر دیدید که یک اظهارنظر غیررسمی و دروغ چطور بازار را بهم می ریزد.
  4. رابطه عمیقی بین دارایی های سرمایه گذاری با نرخ ارز وجود دارد؛ ضریب همبستگی بین دلار با مسکن و خودرو 75 تا 80 درصد است. متوسط تغییرات نرخ دلار در بازار غیررسمی در دهه 70 معادل 20.6 درصد بوده؛ دهه 80 حدود 2.7 درصد؛ 90 تا 96 معادل 23.9 درصد و 97 تا 1401 معادل 61.1 درصد بوده است.
  5. القای ترس و دلهره در جامعه به روال عادی تبدیل شده است؛ در بازار ترس حاکم شده و ما باید از این ترس بترسیم.
  6. چاره ای جز برقراری اعتماد بین سیاستگذار و فعال اقتصادی نداریم و به همین دلیل باید به تثبیت اقتصادی بپردازیم؛ آرژانتین و شیلی هم به سمت سیاست تثبیت رفتند ولی آرژانتین نتوانست اعتماد را بوجود بیاورد و شیلی موفق بود. شروع هر سیاست تثبیتی نرخ ارز است؛ ولی باید سیاست مالی هم با سیاست ارزی هماهنگ شود تا سیاست تثبیت موفق شود.
  7. باید فعالان اقتصادی نسبت به آینده پیش بینی دقیقی داشته باشند؛ سیاست پولی و مالی هم باید در خدمت کنترل نقدینگی باشد؛ باید روی مقررات حساس شویم؛ بازارها باید تابع مقررات شوند.
  8. از سال 89 تا 1401 بانک مرکزی معادل 57 میلیارد دلار مداخله ارزی در بازار داشته است. البته مداخله در بازار امری معمول است.
  9. زمین تا آسمان دلار 28500 تومانی با 4200 تومانی فرق دارد؛ ارز مربوط به نفت و کالای اساسی را در مرکز مبادله اختصاص دادیم.
  10. فروش‌اسکناس را از طریق سیستم بانکی انجام دادیم که همین امر به آرامش بازار کمک‌کرد و صف های طولانی ارز را از بین برد؛ همچنان مداخله حاشیه ای در بازار ارز داریم و در مواقعی که فکر میکنیم مداخله حاشیه ای به کاهش نرخ ارز کمک میکند، این کار را انجام‌میدهیم.
  11. بالای 100 میلیارد دلار منابع ارزی داریم؛ باید از منابعی که در کشورهای دیگر داریم استفاده کنیم؛ دستگاه دیپلماسی اقدامات خوبی در این زمینه انجام داده است.
  12. توسعه مرکز مبادله ارز و طلا؛ تاسیس صندوق تثبیت، اصلاح سیاست های خرید و فروش ارز، از مهمترین اقداماتی است که انجام خواهیم داد؛ البته در بازار طلا هم ورود خواهیم کرد. ولی الان تمرکزمان ارز است.
  13. آخرین عددی که از رشد نقدینگی به دست آمده 31.1 درصد در سال 1401 است؛ ممکن است برخی بگویند قبلا گفته بودید 30.7 درصد بوده ولی با توجه به اصلاحاتی که صورت می گیرد امکان تغییر نرخ ها وجود دارد. امسال میخواهیم در حدود 25 درصد رشد را کنترل کنیم. نرخ رشد نقدینگی در اردیبهشت ماه امسال 2.1 درصد بوده که روی نمودار هدف قرار گرفته است.
  14. چون همه تامین مالی بلند مدت را به دوش نظام بانکی انداخته اند پولی برای تسهیلات خرد باقی نمی ماند. باید تلاش کنیم تامین مالی کلان به بازار سرمایه منتقل شود. تسهیلات تکلیفی هم برمشکلات نظام بانکی می افزاید. امسال تلاش داریم که تسهیلات خرد و قرض الحسنه را افزایش دهیم.
  15. برخی بانک های ناسالم داریم که هم دولتی است هم خصوصی؛ همه این ایرادات ناشی از سیاست داخلی بانک ها نبوده بلکه فشارهای بیرونی هم داشتند؛ باید حتما ناترازی بانکها اصلاح شود. با دولت هم تفاهم‌هایی در این خصوص انجام دادیم.

بررسی سخنان محمدرضا فرزین رئیس کل بانک مرکزی که پر از تناقض و ادعاهای بدون پشتوانه اجرایی می باشد در یک ویدیو به طور مفصل تهیه شده و در کانال های یوتیوب تحریریه و تحریریه پلاس منتشر خواهد شد.

پایان/

۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۰
کد خبر: 25965

برچسب‌ها

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 9 + 5 =