به گزارش تحریریه، مرکز پژوهش ها و بررسی های پیشرفته «المستقبل» امارات نوشت: جنگ میان ایران و رژیم اسرائیل توجه بسیاری از کشورهای جهان را به خود جلب کرد. برخی از این کشورها از جمله آمریکا و کشورهای غربی که دشمن ایران به شمار می روند حمله رژیم اسرائیل را تایید و ادعا کردند تل آویو برای مقابله با تهدیدات هسته ای ایران حق دفاع از خود را دارد.
برخی دیگر از کشورها از جمله چین، روسیه و کره شمالی هم به این جنگ توجه داشتند. در این میان حمله رژیم اسرائیل و تحولات مربوط به آن بسیار مورد توجه کره شمالی و «کیم جونگ اون» رهبر این کشور واقع شد. این کشور که دارای سلاح هسته ای است داشتن این سلاح را یک گزینه ضروری برای دفاع از خود در برابر آمریکا و همپیمانان آن به ویژه ژاپن و کره جنوبی به شمار می آورد.
سوالاتی درباره موضع کره شمالی و نگرش این کشور به جنگ میان رژیم اسرائیل و ایران به ویژه پس از دخالت مستقیم آمریکا و بمباران برنامه هسته ای ایران مطرح می شود. کره شمالی مانند دیگر همپیمانان ایران درباره این جنگ موضع محتاطانه ای در پیش گرفت. این کشور اگرچه حمله های رژیم اسرائیل به ایران را محکوم کرد و آن را در تعارض با قوانین بین المللی به شمار آورد اما در موضع خود به حمایت از دیپلماسی بسنده کرد و اقدام عملی را در این زمینه در حمایت از همپیمان خود در منطقه خاورمیانه به عمل نیاورد.
جالب توجه است که عکس العمل کره شمالی درباره جنگ اسرائیل و ایران بسیار دیر صورت گرفت و وزارت امور خارجه این کشور 6 روز پس از آغاز این جنگ با انتشار بیانیه ای رسمی به شدت از اقدام رژیم اسرائیل انتقاد کرد و این اقدام را به منزله نادیده گرفتن حاکمیت سرزمینی ایران و جنایتی علیه بشریت به شمار آورد. همچنین پیونگ یانگ هشدار داد اقدام غیر قانونی رژیم اسرائیل خطر آغاز یک جنگ فراگیر در منطقه خاورمیانه را افزایش می دهد. به دنبال حمله آمریکا به تاسیسات هسته ای ایران، وزارت امور خارجه این کشور حمله های آمریکا را هم محکوم کرد و آن را خطری برای امنیت ایران دانست. وزارت امور خارجه کره شمالی، آمریکا و رژیم اسرائیل را عامل تنش های خاورمیانه خواند و از جامعه بین الملل خواست مخالفت خود را با رفتارهای واشنگتن و تل آویو اعلام کند.
همچنین جنگ میان رژیم اسرائیل و ایران سبب شد کره شمالی به برخی از مسائل مهم توجه داشته باشد.
نخستین موضوع کوتاه نیامدن کره شمالی درباره سلاح هسته ای خود است. درگیری نظامی میان رژیم اسرائیل و ایران سبب شد کره شمالی انگیزه بیشتری برای حفظ زرادخانه هسته ای خود داشته باشد. حال دیگر این کشور از برنامه هسته ای خود چشم پوشی نخواهد کرد. کیم جونگ اون متعهد شده است سلاح های هسته ای خود را به طور گسترده ای برای مقابله با تهدیدهای آمریکا و همپیمانان آن افزایش دهد. رهبر کره شمالی در سخنرانی خود به مناسبت سالگرد تاسیس کره شمالی تاکید کرد پیونگ یانگ با تهدید خطرناکی از سوی ائتلاف کشورهای هسته ای به رهبری آمریکا روبرو است. «کیم یو جونگ» خواهر رهبر کره شمالی هم در آوریل سال جاری اعلام کرد برنامه هسته ای کره شمالی غیر قابل بازگشت است. او درخواست های آمریکا و همپیمانان آسیایی آن درباره خلع سلاح هسته ای کره شمالی را محکوم کرد و این درخواست ها را یک رویا برای آنها خواند.
از این رو، یکی از درس هایی که کره شمالی می تواند از حمله های رژیم اسرائیل و آمریکا به ایران بگیرد تقویت این دیدگاه است که بازدارندگی هسته ای بهترین وسیله برای حمایت از امنیت کره شمالی است و نباید از سلاح هسته ای خود چشم پوشی کند.
دومین موضوع از بین رفتن اعتماد کره شمالی به رویکرد آمریکا درباره مذاکره است. کره شمالی در جنگ اسرائیل علیه ایران از نزدیک تاکتیک های دولت کنونی آمریکا به ریاستجمهوری ترامپ را درباره مذاکره هسته ای آمریکا و ایران پیگیری کرد. این موضوع برای کره شمالی بسیار با اهمیت بود زیرا احتمال داشت آمریکا از این تجربه برای از بین بردن برنامه هسته ای کره شمالی هم استفاده کند. کره شمالی از این نظر به شدت تحولات مربوط به مذاکره ایران و آمریکا را دنبال کرد تا بتواند در آینده از این تجربه در هرگونه مذاکره ای با واشنگتن استفاده کند.
به همین دلیل، رویکرد ترامپ در قبال برنامه هسته ای ایران سبب تقویت تردیدها و بی اعتمادی های کره شمالی به ایالات متحده و وارد نشدن به مذاکره خواهد شد.
موضوع سوم بازنگری در حفاظت از تاسیسات هسته ای است. حمله آمریکا به تاسیسات هسته ای زیرزمینی ایران از جمله تاسیسات حفاظت شده فردو سوال های بسیاری را درباره مقدار استواری و استحکام تاسیسات هسته ای کره شمالی مطرح کرد. به ویژه که بیشتر زیرساخت های هسته ای کره شمالی در زیر زمین قرار دارند. این اعتقاد وجود دارد که کره شمالی شبکه گسترده ای از زیرساخت های نظامی در زیر زمین دارد که شمار آنها بیش از 6 هزار مورد است. افزون بر این، رهبر کره شمالی یک مکان سری در 300 متری زیر زمین دارد.
چهارمین موضوع نگرانی از ترور رهبران کره شمالی است. پیش از این ترامپ ادعا کرد که واشنگتن از مکان حضور آیت الله «خامنه ای» رهبر انقلاب اسلامی آگاهی دارد و رسیدن به این مکان بسیار آسان است. او از ایران خواست که بدون هیچ شرطی تسلیم شود. پس از آن گزارش هایی مطرح شد که آیت الله خامنه ای سه فرد را برای جانشینی خود در صورت ترورش مشخص کرده است. این مسائل نگرانی هایی را هم برای رهبر کره شمالی به دنبال دارد زیرا او احساس می کند آمریکا می تواند تحرکات وی را از طریق ابزارهای اطلاعاتی پیشرفته از جمله ماهواره ها رصد کند. این موضوع سبب می شود او برای ادامه نظام کره شمالی بیشتر در پناهگاه ها به سر برد.
پنجمین موضوع تقویت روابط راهبردی با ایران است. ایران و کره شمالی دارای روابط استواری هستند. این دو کشور چندین دهه است با یکدیگر روابط راهبردی دارند، با آمریکا و کشورهای غربی دشمن هستند و با تحریم های غرب مقابله می کنند. همچنین این دو کشور در حوزه گسترش موشک های بالستیک پیشرفته و فناوریهای نظامی همکاری می کنند. در اواخر سال گذشته یک هیات اقتصادی کره شمالی با هدف تقویت همکاری های اقتصادی به ایران سفر کرد. همچنین کره شمالی و ایران در سال های اخیر روابط خود را با چین و روسیه تقویت کرده اند. این چهار کشور با هم در برابر هیمنه سیاسی و اقتصادی آمریکا و غرب مقابله می کنند. با وجود اینکه حمایت متقابل تهران و پیونگ یانگ از طریق تبادلات فناروی و همکاری های اقتصادی و ائتلاف های سیاسی، توان آنها را برای مقابله با فشارها و تحریم های بین المللی افزایش داده است، ادامه تنش میان ایران و اسرائیل و همچنین تنش ها در شبه جزیره کره به تقویت روابط تهران و پیونگ یانگ منجر خواهد شد.
موضوع ششم هم آن است حمله رژیم اسرائیل به ایران و اقدامات کره شمالی سبب گرایش کره جنوبی و ژاپن به توسعه سلاح های هسته ای می شود. روزنامه «وال استریت ژورنال» آمریکا چند روز قبل نوشت جنگ در اوکراین و ایران تردیدها را درباره قابل اعتماد بودن آمریکا افزایش داده است. این مساله سبب شده است کشورهای جهان داشتن سلاح هسته ای را ضمانتی برای بقای خود به شمار آورند. برپایه گزارش این روزنامه، از این به بعد کره جنوبی و ژاپن و دیگر کشورها هم موضوع توسعه سلاح های هسته ای را بررسی می کنند و نسبت به تضمین های امنیتی آمریکا نگران خواهند بود. این موضع سبب تفکری دوباره درباره تغییر نظام جهانی خواهد شد.
مرکز پژوهش ها و بررسی های پیشرفته المستقبل امارات در پایان گزارش خود آورد کره شمالی با دقت بسیار قابل ملاحظه ای روند جنگ ایران و رژیم اسرائیل را دنبال کرد. این جنگ درس ها و عبرت هایی برای کره شمالی به دنبال خواهد داشت که از آنها برای مقابله با هرگونه تهدید نظامی احتمالی در شبه جزیره کره استفاده خواهد کرد. یکی از برجسته ترین درس های این جنگ برای کره شمالی اهمیت دادن به بازدارندگی هسته ای برای مقابله با هرگونه حمله خارجی است. این جنگ سبب شد که کره شمالی بیش از هر زمان دیگری در برابر تمایلات و زیاده خواهی های آمریکا و کره جنوبی برای نابودی تسلیحات هسته ای پیونگ یانگ مقاومت کند و تسلیم نشود.
پایان/
نظر شما