به گزارش تحریریه، ایرنا به نقل از رای الیوم، عطوان نوشت: هنگامی که از یکی از دیپلمات های کهنه کار درباره علت موضع سیاسی کنونی مصر سئوال کردم، گفت که مصر که در حال حاضر در عرصه عربی و بین المللی به حاشیه رانده شده است، دوره بازنگری ریشه ای با رهبری نظامی حاکم بر آن را در همه زمینه ها سپری می کند و تلاش جدی برای بازپس گیری نقش و جایگاهش دارد. او گفت توصیه می کنم که تحولات دو پرونده اساسی یعنی روابط مصر و ایران و گشایش سیاسی، نظامی و اقتصادی شتابان به سمت چین را دنبال کن.
عطوان افزود: سفر دوره ای دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا به عربستان، قطر و امارات بدون مشورت یا هماهنگی با مصر و تمایل عربستان برای دعوت از احمد الشرع رئیس موقت سوریه برای سفر به ریاض جهت دیدار با ترامپ شوکی به سران مصر بود.
اولین گامی که مصر باید در واکنش به این وضعیت بردارد، خروج از اردوگاه آمریکا است که از زمان امضای معاهده سازش «کمپ دیوید» یعنی قریب به ۴۵ سال در آن بود. این کشور همچنین باید بیشتر به سمت ایران به عنوان یک کشور منطقه ای بزرگ و رو به رشد و نیز برقراری روابط محکم سیاسی، نظامی و اقتصادی با چین قدم بردارد.
این تحلیلگر بیان کرد: بر کسی پوشیده نیست که روابط مصر با اکثر کشورهای خلیج فارس به ویژه با عربستان سعودی به هیچ وجه خوب نیست، زیرا مصر به این باور قطعی رسیده که دیگر در میان رهبران خلیج فارس که بیشتر آنها ترجیح می دهند با رژیم اسرائیل به عنوان جایگزین منطقه ای برای مصر، روابط راهبردی برقرار و تحت فشارهای آمریکا به ویژه در دوره ترامپ، روابط استراتژیک با آن برقرار کنند، جایی ندارد.
وی با اشاره به هدایای ۵ تریلیون دلاری سه کشور عربستان، قطر و امارت به ترامپ و کمک نکردن آنها به مصر، ادامه داد: این کشورها می توانستند کل بدهی های مصر را بپردازند، در حالی که یکی از این کشورها دو برابر مبلغ بدهی های مصر را برای سرنگون کردن نظام سوریه هزینه کرد.
سردبیر رای الیوم اضافه کرد: تیرگی روابط مصر با بیشتر کشورهای خلیج فارس، همزمان با تیرگی روابط این کشور با آمریکاست زیرا قاهره به پروژه آمریکا و رژیم صهیونیستی برای کوچاندن ساکنان نوار غزه و کرانه باختری دست رد داده و عبدالفتاح السیسی رئیس جمهور مصر نیز دعوت ترامپ برای سفر به واشنگتن را رد کرده و قاهره هم از ورود به جنگ آمریکا علیه جنبش انصارالله یمن سرباز زده است.
به نوشته عطوان، مصر هم اکنون به سمت دو مسیر پیش می رود، در بُعد منطقه ای به سمت ایران و در بُعد بین المللی به سوی چین. شواهد حاکی از آن است که این رویکرد راهبردی نه تاکتیکی و چالشی دوگانه برای آمریکا و رژیم اشغالگر است و شاید فشار جدی بر برخی کشورهای حوزه خلیج فارس که به برادر مصری خود پشت کرده و همه توجه خود را معطوف آمریکا و اسرائیل کرده اند.
این تحلیلگر نوشت: نزدیکی به ایران که اخیرا به پیروزی بزرگی در برابر تجاوز مشترک اسرائیل و آمریکا علیه مراکز هسته ای خود دست یافت، مزایای سیاسی و نظامی بزرگی را برای مصر به همراه خواهد داشت؛ به ویژه دستیابی به فناوری نظامی پیشرفته در زمینه موشکی و پهپادی که آسمانخراش های شهرهای بزرگ فلسطین اشغالی مانند تل آویو، حیفا و بئرالسبع را نابود کردند و همه سامانه های اسرائیل در رهگیری آنها شکست خوردند. موضوع دیگر استفاده از تجربه هسته ای ایران است. این کشور خطری برای مصر نیست.
وی افزود: گشودگی به سمت چین، ابرقدرت نوظهور اقتصادی، فناوری و سیاسی؛ مستقل و نامحدود است و مطلقا تحت نفوذ خارجی به ویژه صهیونیستی قرار ندارد. رهبری مصر در خرید جدیدترین موشکها و هواپیماهای چینی که در پیروزی پاکستان بر هند در رویارویی نظامی اخیر نقش مهمی داشتند، خوب عمل کرد. توافقات اقتصادی امضا شده از سوی قاهره با پکن در روزهای اخیر که شامل توافقنامه های قابل توجهی برای استفاده از ارزهای محلی در تجارت است، ضربه بزرگی به دلار و سیستم مالی غرب زد.
عطوان اظهار داشت: مصر در آستانه رویارویی سرنوشت سازی با آمریکا و رژیم اشغالگر قرار دارد. طرح اسرائیل برای کوچاندن بیش از دو میلیون فلسطینی ساکن غزه به رفح در اردوگاه نازی صهیونیستی در مرز مصر، مقدمه ای برای راندن آنها به سینا با حمایت آمریکاست. علاوه بر آن، چالش دیگر، تبدیل شدن سوریه به عنوان متحد مصر به کشور حامی پروژه صهیونی است و شاید لبنان نیز همین راه را برود، البته اگر بماند و تجزیه و بیشتر اراضی آن به سوریه سنی جدید ملحق نشود و ساکنان شیعه آن به عراق و مسیحیانش به اروپا رانده نشوند.
سردبیر رای الیوم نوشت: مصر باید از خواب برخیزد، نقش تاریخی و راهبردی خود را پس گیرد و همه اشتباهات حین و بعد از کمپ دیوید را اصلاح کند، زیرا تداوم سیاست دور نگه داشتن خود از موضوعات عربی و اسلامی، ضعف و تجزیه و خواری برایش به همراه دارد و شاید سناریوی سودان و لیبی از سوی آمریکا و اسرائیل در انتظارش باشد و تاوان تسلیم به مراتب بیشتر از مقاومت و دفاع از کرامت ملی است.
وی ابراز امیدواری کرد که مصر کمک های مسموم آمریکایی را هم که اهرم فشاری در دست این کشور است نپذیرد.
پایان/
نظر شما