نبض جنگ اوکراین در کانال کاخ‌ها؛ درهای باز الیزه و کرملین برای مذاکره

پیرو اظهارات رئیس‌جمهوری فرانسه مبنی بر اینکه اگر آخرین تلاش‌های آمریکا برای میانجیگری در توافق صلح اوکراین شکست بخورد، اروپا مجبور می‌شود بار دیگر مذاکرات مستقیم با رئیس‌جمهوری روسیه را از سر بگیرد، کاخ کرملین از آمادگی «ولادیمیر پوتین» برای مذاکره خبر داد؛ موضعی که به سرعت با استقبال کاخ الیزه همراه شد.

به گزارش تحریریه، امانوئل مکرون روز گذشته در بروکسل با تبیین رویکرد پاریس به آخرین تحولات جنگ در اوکراین، به خبرنگاران گفت: یا صلحی مستحکم و پایدار همراه با تضمین‌های [امنیتی] لازم محقق می‌شود، یا در هفته‌های پیش‌رو لازم خواهد بود راه‌هایی پیدا کنیم تا اروپایی‌ها دوباره وارد گفت‌وگویی جامع با روسیه، آن هم با شفافیت کامل، شوند.

در حالی که بیشتر کشورهای اتحادیه اروپا به جز کشورهایی همچون مجارستان و اسلواکی، از زمان حمله روسیه به اوکراین ارتباط خود را با پوتین قطع کرده‌اند، رئیس جمهوری فرانسه تاکید دارد که اتحادیه اروپا نمی‌تواند خود را از داشتن یک کانال مستقیم گفت‌وگو با مسکو محروم کند، در حالی که دولت آمریکا چنین کانالی دارد.

بر اساس اعلام خبرگزاری رویترز، رئیس‌جمهوری فرانسه در ژوئیه (تیر/مرداد) یک گفت‌وگوی تلفنی ۲ ساعته با پوتین داشت که نخستین تماس سه سال اخیر آنها بود و در آن آتش‌بس در اوکراین را خواستار شد، اما این مکالمه تاثیر قابل‌توجهی بر جنگ نداشت.

اظهارات جدید مکرون پس از آن مطرح شد که رهبران اتحادیه اروپا موافقت کردند وام ۹۰ میلیارد یورویی (۱۰۵.۴۴ میلیارد دلار) که از بودجه خود اتحادیه پشتیبانی می‌شود، به اوکراین اعطا کنند؛ چرا که اختلافات میان کشورهای عضو اتحادیه اروپا برای استفاده از دارایی‌های مسدود شده روسیه بسیار پیچیده و غیرقابل حل است.

نبض جنگ اوکراین در کانال کاخ‌ها؛ درهای باز الیزه و کرملین برای مذاکره

در ادامه، این دیمیتری پسکوف سخنگوی کاخ کرملین بود که امروز یکشنبه در مصاحبه‌ای با خبرگزاری ریانووستی اعلام کرد که رئیس جمهوری روسیه آماده است تا با همتای فرانسوی خود گفت‌وگو کند.

وی با تاکید بر اینکه اگر اراده سیاسی متقابل وجود داشته باشد، این موضوع را می‌توان به‌طور مثبت ارزیابی کرد، افزود: پوتین همواره آماده است تا مواضع خود را به روشنی بیان کند و برقراری هرگونه گفت‌وگوی احتمالی میان رهبران روسیه و فرانسه باید تلاشی برای درک متقابل مواضع دو طرف باشد.

پسکوف اضافه کرد: به صورت طبیعی اگر صحبت از گفت‌وگو باشد، نباید گفت‌وگویی باشد که در آن دو طرف بخواهند برای یکدیگر نطق یا موعظه کنند؛ بلکه باید این رویکرد با هدف تلاش برای فهم مواضع یکدیگر انجام شود.

پس از اعلام مواضع کاخ ریاست جمهوری روسیه، این بار نوبت به الیزه رسید که به سرعت دست به کار شود و نسبت به اظهارات سخنگوی کرملین واکنش نشان دهد.

الیزه ساعتی پیش با انتشار بیانیه‌ای که رونوشت آن در تارنمای روزنامه پرشمارگان لو فیگارو منتشر شد، تمایل پوتین برای گفت‌وگو با مکرون را «مثبت» ارزیابی و اعلام کرد که «در روزهای آینده» در مورد شرایط این رایزنی تصمیم می‌گیرد.

نبض جنگ اوکراین در کانال کاخ‌ها؛ درهای باز الیزه و کرملین برای مذاکره

به نظر می‌رسد که با کنار گذاشته شدن اروپا از تحولات جنگ اوکراین به ویژه مذاکراتی که با میانجیگری آمریکا در جریان است، شاهد زنده شدن تحرکات دیپلماتیک در کانال اروپا هستیم و مکرون تلاش دارد بار دیگر همچون سال نخست جنگ اوکراین، پرچمدار این حوزه باشد؛ جنگی که نشانه‌های فرسایش میدانی آن بر جنبه خستگی سیاسی و اقتصادی بازیگران غربی، بیش از هر زمان دیگری خود را نشان می‌دهد.

در این میدان، تحلیلگران معتقدند که نشانه‌ها حکایت از آن دارد که ضدحملات اوکراین به نتایج تعیین‌کننده نرسیده و روسیه نیز با وجود تثبیت برخی مواضع، از دستیابی به پیروزی قاطع فاصله دارد؛ وضعیتی که آن را تداعی کننده شرایط «نه‌جنگ تمام‌عیار و نه‌صلح پایدار» می‌نامند و برای تغییر وضعیت بار دیگر ورود دیپلماسی اجتناب‌ناپذیر می‌نماید.

به عبارتی آنچه امروز در «کانال کاخ‌ها» جریان دارد، نه گامی فوری در مسیر صلح، بلکه تلاشی دیپلماتیک برای بازتعریف خطوط تماس و آماده‌سازی افکار عمومی به ویژه در جبه‌ها برای ورود به مرحله‌ای تازه است؛ رویکردی که می‌توان آن را یگانه مسیر فعلی برای خروج از طولانی‌ترین جنگ اروپا پس از جنگ جهانی دوم ارزیابی کرد.

منبع: ایرنا

پایان/

۱ دی ۱۴۰۴ - ۱۸:۰۰
کد خبر: 34153

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 7 + 1 =