روزهای تردید و انتظار طلا و ارز

پس از شروع رشد شتابان قیمت دلار و سکه از شهریور تا ثبت سقف قیمت در پایان مهر، در آبان ماه بخشی از افزایش قیمت دلار و سکه از دست رفت؛ این بازار در حالی وارد آذرماه شده که تمام تلاش خود را برای حفظ کف قیمتی بکار گرفته است. در شرایط کنونی هم اونس جهانی و هم دلار در انتظار تصمیمات اتخاذ نشده به سر می برند.

به گزارش تحریریه، در خصوص قیمت دلار که عمده ترین متغیر تاثیرگذار بروی قیمت طلا و سکه به شمار می رود، بررسی ها نشان می دهد که دولت و بانک مرکزی، هدف نهایی خود را بر تک نرخی کردن قیمت ارز قرار داده اند تا جایی‌که دستیابی به این هدف را مقدم بر کنترل نوسان ارز می دانند.

«محمدرضا فرزین» رئیس‌کل بانک‌مرکزی در نشست مشترک با هیات‌رئیسه اتاق ایران گفت: مدتی است که بانک‌مرکزی به‌دنبال پایه‌ریزی سیاست جدیدی در حوزه ارز است. قرار است نهایتا ارز در بازار توافقی یا بازار مبادله، عرضه شود و نرخ آن مبتنی بر حراج شکل خواهد گرفت.

فرزین ادامه‌داد: نیما یک سامانه بود نه بازار و نرخ ارز در آن کنترل شده بود، ولی در سیاست جدید، نرخ در بازار تعیین می‌شود. با راه‌اندازی بازار جدید، حواله ارزی عرضه خواهدشد و محدودیتی پیش نخواهد آمد. در سامانه نیما، فقط پتروشیمی‌ها و پالایشگاهی‌ها حضور دارند ولی بقیه فعالان اقتصادی به صوت توافقی و چانه‌زنی ارز خود را عرضه می‌کنند ولی ما می‌خواهیم بازار ارز فعال شود.

اگر چه در شرایط فعلی بازار ارز، متغیرهای کلان همچون تورم و نقدینگی از یک سو و منافع ذینفعان پر قدرت دلار ترجیحی و نیمایی از سوی دیگر، چالش های زیادی در مسیر یکسان سازی و سپردن قیمت دلار به بازار ایجاد می کنند اما این هدف بانک مرکزی می تواند در شفاف سازی بازار ارز و پایان ارزپاشی‌های بی‌توجیه بسیار موثر واقع شود.

علاوه بر بی رمقی دلار در بازارهای داخلی، دلار در برابر سایر ارزها در بازارهای جهانی نیز بعد از انتخاب دونالد ترامپ به عنوان رئیس جمهوری آمریکا و همچنین عبور بدهی های آمریکا از ۳۶ تریلیون دلار چشم انداز روشنی ندارد. اکثر تحلیلگران بر این باورند که تضعیف دلار تنها راه واقعی خروج از دام بدهی‌های دولتی ایالات متحده است.

اگر بخواهیم از این زاویه نگاهی به گذشته داشته باشیم، در طول تاریخ و بدون استثنا، هرگاه کشوری با مشکل بدهی مواجه شده و مجبور بوده بین ارز و بازار بدهی خود یکی را انتخاب کند، همواره ارز در این میان، قربانی شده است.

از سوی دیگر اکثر قول های ترامپ، وعده هایی پر هزینه و تورمی هستند که البته در راستای کاهش هزینه ها، یکی از این وعده‌های کوچک، آن است که «ایلان ماسک» و «ویک راماسوامی» در دولت جدید، مأموریت دارند تا سال ۲۰۲۶، دو تریلیون دلار از هزینه‌های غیرضروری را از بودجه واشنگتن حذف کنند.

غیر از این، ترامپ همچنین به‌دنبال بازگرداندن مشاغل و صنایعی است که در حدود سال ۲۰۰۱ به چین منتقل شدند، و آن زمانی بود که مدیران ارشد شرکت‌های آمریکایی سرمایه‌دار، صرفاً به‌خاطر نیروی کار ارزان خارجی، به آرامی تصمیم به قربانی‌کردن میلیون‌ها شغل در آمریکا گرفتند.

در صورتی که ترامپ به دنبال تحقق وعده های خود برود و سناریوی افزایش تورم در اقتصاد آمریکا جدی بشود، با افزایش نرخ تورم در آمریکا، ارزش دلار کاهش می یابد، واکنش طبیعی اونس به کاهش ارزش دلار، افزایش است اما در این شرایط بانک مرکزی آمریکا بیکار نمی ماند و نرخ بهره را افزایش خواهد داد که برآیند اثر همزمان این دو متغیر (کاهش ارزش دلار و افزایش نرخ بهره) بر اونس جهانی به شرایط اقتصاد جهانی در آن مقطع و تصمیم بانک های مرکزی سایر کشورها بستگی خواهد داشت. البته اونس جهانی از عوامل جهانی دیگری نیز متاثر می شود.

در بازار داخلی علاوه بر تاثیرپذیری دلار و طلا از عوامل متعارف، نوسان این بازار تا حدود زیادی از وضعیت بازار سهام نیز تاثیر می پذیرد. در روزهایی که شاخص کل افت می کند یا روند بازار نزولی می شود بخشی از نقدینگی این بازار به دلار و سکه و طلا وارد و باعث افزایش قیمت در این بازار می شود. در گذشته نیز این رقابت بارها دیده شده بطوریکه به وضعیت الاکلنگ بورس و دلار معروف است.

حباب قیمتی انواع سکه نسبت به هفته قبل از نظر سهم تغییری نداشت.

جدول قیمت انواع سکه و حباب قیمتی در تاریخ ۳۰ آبان ماه ۱۴۰۳

میزان حباب(به درصد)

میزان حباب(به تومان)

آخرین قیمت(به تومان)

نوع سکه

۱۸

۹.۲۷۰.۰۰۰

۵۲.۱۲۰.۰۰۰

سکه امامی

۱۳

۶.۵۱۰.۰۰۰

۴۹.۴۲۵.۰۰۰

سکه بهار آزادی

۲۰

۵.۳۵۰.۰۰۰

۲۶.۷۵۰.۰۰۰

نیم سکه

۳۶

۶.۰۰۰.۰۰۰

۱۶.۷۰۰.۰۰۰

ربع سکه

۳۲

۲.۵۳۰.۰۰۰

۷.۸۰۰.۰۰۰

سکه گرمی

عوامل ایجاد کننده تورم و انتظار در بازار

ردیف

مساله

شرح مساله

۱

دولت و بانک مرکزی به دنبال تک نرخی کردن ارز

بانک مرکزی و دولت به این جمع بندی رسیده اند که تنها راه خروج از چالش های ارزی حذف نظام چند نرخی و سپردن قیمت به بازار است اما در مسیر اجرای آن چالش های زیادی وجود دارد

۲

در بازار های جهانی دلار به احتمال زیاد در برابر سایر ارزها ضعیف می شود

تحلیلگران بر این باورند که افزایش حجم بدهی های آمریکا و وعده های پر هزینه ترامپ به احتمال زیاد باعث ایجاد تورم در اقتصاد آمریکا می شود و نتیجه این تورم تضعیف دلار خواهد بود.

۳

اگر اقتصاد آمریکا دچار تورم بشود، چه تاثیری بر اونس خواهد داشت؟

با افزایش نرخ تورم در آمریکا، ارزش دلار کاهش می یابد، و اونس افزایش خواهد یافت، در این شرایط بانک مرکزی آمریکا نرخ بهره را افزایش خواهد داد که برآیند اثر همزمان این دو متغیر (کاهش ارزش دلار و افزایش نرخ بهره) بر اونس جهانی به شرایط اقتصاد جهانی در آن مقطع و تصمیم بانک های مرکزی سایر کشورها بستگی دارد.

۴

عامل دیگر تاثیر گذار بر بازار ارز و طلا، وضعیت بازار سهام است

با افت شاخص کل در بورس، بخشی از نقدینگی این بازار به دلار و سکه و طلا وارد و باعث افزایش قیمت در این بازار می شود و بالعکس. در گذشته نیز این رقابت بارها دیده شده بطوریکه به وضعیت الاکلنگ بورس و دلار معروف شده است.

۵

وضعیت حباب قیمتی سکه ها

حباب قیمتی انواع سکه نسبت به هفته قبل از نظر سهم تغییری نداشت.

۳ آذر ۱۴۰۳ - ۰۸:۰۰
کد خبر: 31135

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 6 + 6 =