طناب کشی خبرهای مثبت و منفی در بورس

رشد ۶.۴ درصدی شاخص کل در هفته اخیر، بعد از حدود ۱۳ ماه و همزمانی آن با کاهش التهابات بازار دلار و طلا و زمزمه کاهش نرخ سود باعث شده است که تا فعالان بازار سرمایه تا حدودی نسبت به تداوم رشد بازار خوشبین شوند، اگر چه از نگاه برخی از کارشناسان همچنان چالش های زیادی در مسیر بازگشت بورس به شرایط عادی وجود دارد.

به گزارش تحریریه، در هفته ای که گذشت مشخص شد که وزارت صمت با ورود خودرو به بورس کالا مخالف است و این مساله تا حدود زیادی منتفی شده اما خودروسازان این بار مطالبه افزایش ۳۰ درصدی قیمت داده و به همین دلیل نیز این صنعت در رشد بورس، پیشروی بازار بود.

اگر چه بررسی سوابق افزایش قیمت محصولات خودرویی نشان می دهد که خودروسازان با افزایش قیمت نیز به سودآوری نرسیده اند و تنها برخی از نسبت های مالی آنها که در شرایط بحرانی قرار داشته تا حدودی بهبود یافته و تا حدودی وضعیت شرکت های قطعه ساز نیز به دلیل دریافت بخشی از طلب خود از خودروسازان بهتر شده است.

از دیگر خبرهای مهم برای معدنکاران اینکه کمیسیون صنایع و معادن مجلس ، پیشنهاد کاهش نرخ بهره مالکانه از ۵۵ درصد به ۴۵ درصد را به کمیسیون تلفیق ارائه کرد تا پس از بررسی به تصویب برسد.

پیشنهاد مزبور به این معناست که ۵ درصد به سود معادن افزوده شود و ۵ درصد هم هزینه از دوش آن‌ها برداشته شود، تا صرف امور توسعه‌ای و سرمایه‌گذاری‌ها شود.

پور دهقان نماینده مجلس در این باره خبر داد : شرکت‌ها می‌بایست برای اقداماتی که در این حوزه انجام می‌دهند، سند ارائه کنند تا مشخص شود ۵ درصدی که از محل حق انتفاع آن‌ها کسر می‌شود، در توسعه سرمایه‌گذاری‌ها به کار گرفته شده است.

خبرهای دیگری که مبنای تحرک بازار سرمایه در هفته اخیر بود افزایش نرخ دلار نیمایی بود. نرخ نیمایی دلار در یک هفته اخیر ۹۱۸ تومان و در یک ماه اخیر ۲۲۱۵ تومان افزایش یافته است. کاهش شکاف نرخ دلار نیما با بازار آزاد می تواند برای صنایع صادرات محور، افزایش درآمد و شناسایی سود مناسبی از این محل به همراه داشته باشد.

تلاش های وزیر اقتصاد به عنوان مسئول بازار سرمایه در جهت کاهش نرخ سود بانکی همچنان در جریان است اما تا کنون موافقت مسئولان بازار پول نسبت به این تصمیم جلب نشده است.

اما خبرها و گزارشاتی که سهامداران از آن بیمناک هستند و ممکن است مسیر ناهموار رونق بورس را با چالش مواجه کند نیز همچنان در حال انتشار است. در هفته ای که گذشت سازمان بورس گزارشی از صنایع منتخب منتشر نمود که بر اساس آن، صنایع منتخب بازار سرمایه در تابستان امسال به ۱۳.۶ درصد رسیده، این در حالیست که حاشیه سود خالص در تابستان ۱۴۰۱ معادل ۱۹.۲ درصد و در تابستان ۱۴۰۲ معادل ۱۶.۷ درصد بوده است.

جنبه مهم تر این گزارش اینکه حاشیه سود صنایع در ۹ فصل اخیر همواره روندی نزولی داشته است.

طناب کشی خبرهای مثبت و منفی در بورس

بر اساس این گزارش، سود خالص در تابستان ۱۴۰۳ نسبت به بهار ۱۴۰۳ در صنایع فلزات اساسی، استخراج کانه‌های فلزی به ترتیب با کاهشی به میزان ۹ و ۲ همت و صنعت فرآورده‌های نفتی و سایر صنایع با افزایشی به میزان ۲ و ۱۱ همت مواجه بوده‌اند.

اعمال محدودیت در مصرف انرژی برق برای بازه زمانی ۹۰ روزه خرداد تا ۱۶ شهریور سالجاری از دلایل اصلی کاهش در سودآوری صنعت فلزات اساسی به میزان ۹ همت معادل ۱۵ درصد بوده است.

در مقابل اما سودآوری در صنعت فرآورده‌های نفتی با افزایشی به میزان ۲ همت معادل ۱۰ درصد همراه شده است.

براساس داده‌های آماری این گزارش، رشد نرخ تسعیر ارز به میزان ۸ درصد در فصل تابستان (از ۴۲۸,۹۹۸ ریال به ۴۶۱,۵۲۸ ریال) باعث شد علی رغم کاهش میانگین کرک اسپرد* (از ۹.۸ به ۹.۱ دلار بر بشکه) و نفت برنت (از ۸۴ به ۸۰ دلار بر بشکه) سود این صنعت افزایش یابد.

از چالش‌های دیگر پیش روی بازار، اعمال قطعی برنامه ریزی شده برق در فصل زمستان است. برای این فصل تنها انتظار می رفت که قطعی گاز در انتظار صنایع باشد. تشدید قطعی گاز کارخانه‌های تولیدکننده سیمان، بهای این ماده‌ اولیه ساختمانی را در معاملات هفته‌جاری رینگ صنعتی بورس‌ کالا صعودی کرد. متوسط قیمت هر کیلوگرم سیمان عرضه‌شده در بورس‌کالا در هفته معاملاتی جاری، نسبت به هفته معاملاتی قبل، بیش از ۱۵‌درصد رشد کرد. قیمت پایه عرضه سیمان نیز به‌طور میانگین رشد ۱۲.۵‌ درصدی داشت. رشد محسوس تقاضا ناشی از شروع و تشدید قطعی گاز کارخانه‌های تولیدکننده، مهم‌ترین دلیل این صعود قیمتی است.

*کرک اسپرد به اختلاف قیمت هر بشکه نفت خام با محصول پالایشگاهی به دست آمده گفته می‌شود.

پایان/

۲۶ آبان ۱۴۰۳ - ۱۲:۰۰
کد خبر: 31084

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 4 + 5 =