۹ بهمن ۱۴۰۲ - ۱۶:۰۰

حمله تنف و چند نکته!

صابرگلعنبری
حمله تنف و چند نکته!

دولت آمریکا به دنبال خروج اوضاع منطقه از کنترل و  گسترش جنگ در منطقه نیست و علی رغم تقویت حضور نظامی آمریکا در منطقه در  سه ماه اخیر، شرایط به گونه‌ای نیست که منعکس کننده تمایل و یا پیش‌بینی و نگرانی جدی آمریکا نسبت به وقوع جنگی بزرگ در منطقه در امتداد جنگ غزه باشد.  

دولت آمریکا از کشته شدن ۳ نظامی خود در حمله پهبادی به منطقه مرزی اردن و سوریه خبر داده است و منابع آمریکایی هم گفته‌اند ۳۰ نفر دیگر زخمی شده‌اند. در حالی که آمریکایی‌ها مکان وقوع حمله را در شمال شرقی اردن در نزدیکی مرز سوریه اعلام کرده‌اند، اما دولت اردن تاکید می‌کند که این حمله علیه پایگاه تنف و در خارج از خاک اردن و داخل سوریه رخ داده است.

در عین اهمیت روشن شدن دقیق مکان حمله به ویژه اگر داخل اردن اتفاق افتاده باشد، اما آنچه فعلا مهم‌تر به نظر می‌رسد، نوع واکنش آمریکا به آن است؛ به ویژه که از زمان شروع جنگ غزه این اولین بار است که دولت آمریکا اعلام می‌کند که تعدادی از نیروهایش در منطقه کشته می‌شوند.

دولت آمریکا کلا نسبت به کشته شدن نیروهای خود حساس است؛ به ویژه اگر این اتفاق در شرایطی رخ دهد که آمریکا مثل دوران حضور نیروهای آمریکایی در افغانستان در حالت جنگی مستقیم نباشد. بایدن در بیانیه خود آشکارا از ایران نام برده و گفته که این حمله از طرف گروه‌های تحت حمایت ایران انجام شده و تاکید کرده است که همه طرف‌های مسئول حمله مجازات خواهند شد.

در کنار آن هم برخی سناتورهای آمریکایی خواستار انجام حملاتی علیه تهران شده‌اند.

اما چند نکته:

۱ـ آنچه مسلم است، این که آمریکا نسبت به این حمله واکنش نشان خواهد داد.

۲ـ احتمالا دولت بایدن تحت فشار جمهوری‌خواهان و این فضای انتخاباتی تلاش کند که واکنشی نشان دهد که حمل بر ضعف و متهم به بی‌عملی در مقابل تهران نشود.

۳ـ اما دولت آمریکا به دنبال خروج اوضاع منطقه از کنترل و گسترش جنگ در منطقه نیست و علی رغم تقویت حضور نظامی آمریکا در منطقه در سه ماه اخیر، ولی شرایط به گونه‌ای نیست که منعکس کننده تمایل و یا پیش‌بینی و نگرانی جدی آمریکا نسبت به وقوع جنگی بزرگ در منطقه در امتداد جنگ غزه باشد.
از این رو، نوع واکنش هم هر چند شاید شدید باشد، اما احتمالا در چارچوب همین سیاست باشد و به نحوی نباشد که اوضاع را از کنترل خارج کند.

۴ـ بنا به آنچه گفته شد، بعید است که آمریکا در پی رویاروی نظامی مستقیم با ایران باشد و انجام حمله یا حملاتی مشخص به داخل ایران نیز فعلا دور از ذهن است، از این جهت که ممکن است که به کنش واکنش‌ها و تشدید بحران در منطقه بینجامد که احتمال خروج اوضاع از کنترل و همان رویاروی مستقیم را گریزناپذیر کند؛ مگر این که آمریکا قبل از هر حمله‌ای این اطمینان خاطر را داشته باشد که به واکنش قوی منجر به جنگی از طرف تهران مواجه نخواهد شد. در کل، انجام حمله‌ای مستقیم به ایران در این شرایط چندان محتمل نیست.

۵ـ آنچه بیشتر محتمل است انجام حملاتی هماهنگ و نسبتا شدید علیه نیروهای همسو با ایران در عراق و سوریه و منطقه و چه بسا حملاتی به مراکز نظامی ایران در سوریه می‌باشد.

۶ـ در کنار آن، بعید نیست که آمریکا در چارچوب این تنش فزاینده دست به اقدامات ایذایی غیر مستقیمی در ایران از جمله برخی خرابکاری‌ها در آینده بزند. همچنین احتمالا سختگیری‌ها در اعمال تحریم‌ها را تشدید و حتی از دسترسی ایران به منابع آزاد شده خود جلوگیری کند. از این جهت که این مساله و هر نوع تعاملی با تهران در این شرایط تنش، دولت بایدن را در داخل در تنگنا قرار خواهد داد.

۷ـ بعد از انجام حملاتی هماهنگ و نسبتا شدید در منطقه، بعید نیست که آمریکا برای کنترل وضعیت کنونی و جلوگیری از شکل‌گیری وضعیتی ناخواسته در جهت گسترش جنگ به سمت ایجاد راه حلی برای پایان جنگ غزه حرکت کند و تشدید تقابل غیر مستقیم با تهران را به بعد از آن موکول کند.

پایان/

۹ بهمن ۱۴۰۲ - ۱۶:۰۰
کد خبر: 28720

برچسب‌ها

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 4 + 1 =

    نظرات

    • نظرات منتشر شده: 3
    • نظرات در صف انتشار: 0
    • نظرات غیرقابل انتشار: 0
    • GB ۰۰:۳۷ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۰
      0 0
      در طی سه ماه گذشته آمریکا همزمان با تأکید بر عدم جنگ با ایران به انواع حمله مستقیم وغیرمستقیم به ایران ومنافع ایران در منطقه وبا شهادت رساندن بسیاری ثابت نمود که فقط منافع خود و رژیم غاصب را مد نظر دارد ومنتظر پیروزی رژیم غاصب در غزه میباشدکه متأسفانه سیاست گذاران امور خارجه ایران با سادگی در دام آنان افتادند البته یاران داخلی آنان واطاقهای فکری غربی بخصوص اروپا وآلمان که بطور بیسابقه ای در ایران فعال هستند با تزریق مقاله وگفتگووخط دهی در این امر نقش بسیار بزرگی بازی کردند ومیکنند. تأکید بر عدم جنگ با ایران توسط غرب ویا عدم رغبت ایران به جنگ که در رسانه های عمومی غرب همواره با شدت وحدّت دنبال میشود تنها وتنها برای خرید زمان است وبس !وهمراهی محافلی در ایران اگر از روی قصد نباشد حماقت محض است.ایران خواهان جنگ نیست ودر دام نخواهد افتاد ولی ذلت وخواری را هم تحمل نخواهد کرد.در حالی که اروپا خود را آماده جنگ میکند وبا روشهای روانشناسی اجتماعی جامعه اروپا را از جهت روحی واقتصادی آماده میکند برخی در داخل با کوبیدن برطبل ترس و واهمه جامعه ایران را آشفته مینمایند ودر خارج با اظهار نظر های غرب پس
    • GB ۰۰:۳۸ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۰
      0 0
      ودر خارج با اظهار نظر های غرب پسند سعی در ایجاد وجهه برای خود هستند.عزیزان هشیار باشیم.!
    • US ۰۳:۵۵ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۴
      1 0
      بعد از سلام! آیا واقعأ کسی در سیاستمداران ایران نیست که به دولت ووزیر امورخارجه بگوید برای روز بعد از جنگ غزه باید کارتهای محکمی در دست داشته باشی تا بتوانی منافع خود همپیمانان خود دفاع کنی؟ نقش ایران در تحولات بعد از جنگ چیست؟ هم اکنون ترکیه وعربستان بصورت فعال در این زمینه کار میکنند وخود را علیرغم کمک شایان به رژیم غاصب بعنوان طراحان صلح و حامی غ ز ه مطرح مینمایند و گویا تبلیغات جمهوری اسلامی با همه ادعا متوجه امور نیست. تکرار ما کاره ای نیستیم این جبهه مقاومت است وهر عضو مستقل عمل میکند یا ما سلاح نمیدهیم تنها وتنها نشان سادگی است .با این نوع اظهارات شما مردم عادی در خاور میانه را از دست میدهی.با این ادعا شما که هیچ نقش عملی نداشته ای عملأ نقشی هم در طرح وبرنامه ریزی صلح نداری! بیعملی وساده اندیشی در جهت تبلیغ واشاعه سیاست خارجی کشور افتضاح است با سیاست نایس وگوگولی مگولی نهایتأ سهم شما از خاورمیانه جدید دسته گل پلاستیکی به رنگ صورتی است.