به گزارش تحریریه، برخی منابع صهیونیستی به روزنامه عبری «هاآرتص» گفتند، آمریکا و رژیم صهیونیستی با شروط سعودی برای عادی سازی با رژیم مخالفت کردند. شروط ریاض، انعقاد توافق عادی سازی با سعودی را دشوار میکند و ممکن است حتی سفر فلسطینیان سرزمینهای اشغالی ۴۸ به حج (از طریق پروازهای مستقیم از تلآویو به ریاض) را مختل کند.
این منابع بر این باورند که حتی برقراری روابط اعتمادساز میان ریاض و تلآویو مانند اجازه به حجاج فلسطینی برای سفر مستقیم به مکه، به دلیل اختلافات میان دو طرف دور از انتظار به نظر میرسد.
به گفته یک مقام بلندپایه صهیونیست، خواستههای سعودی شامل دستیابی ریاض به تسلیحات پیشرفته آمریکایی و موافقت واشنگتن با "برنامه هستهای غیرنظامی" ریاض است که تلآویو با آن مخالف است. زیرا دستیابی سعودی به تسلیحات پیشرفته برتری نظامی صهیونیستها در منطقه را از بین میبرد.
همچنین برنامه هستهای غیرنظامی سعودی از نظر رژیم صهیونیستی مقدمهای برای توسعه سلاح هستهای سعودی تلقی میشود. امری که با مخالفت ایالات متحده آمریکا و اسرائیل به دلیل هراس شدید از پیامدهای آن روبه رو است.
این مقام صهیونیست گفت، با این وجود، بایدن به دنبال تحقق دستاوردی است که در کمپین انتخاباتی خود در سال آینده ارائه دهد، اما اگر دستیابی به توافق عادی سازی به قیمت برنامه هستهای سعودی باشدمعضلی برای بایدن خواهد بود.
روزنامه صهیونیستی اسرائیل هیوم، پیش از این به نقل از یک مقام آمریکایی فاش کرد که دولت ریاض در مذاکرات با آمریکا چهار پیششرط برای عادیسازی روابط با اشغالگران صهیونیست را مطرح کرده است که عبارتند از، حق برخورداری برنامه صلحآمیز هستهای، افزایش روابط دفاعی با آمریکا، تحکیم تجارت با آمریکا و توقف انتقادات واشنگتن در خصوص قتل جمال خاشقچی روزنامهنگار سعودی.
یک مسؤول برجسته صهیونیست احتمال تحقق گشایش دیپلماتیک با سعودی با میانجیگری آمریکا را کم دانست و گفت که دولت بنیامین نتانیاهو، اطلاعی از تحقق هیچ پیشرفتی در مذاکرات مربوطه میان ریاض و واشنگتن ندارد.
پیشتر در گزارش روزنامه نیویورک تایمز در مارس اعلام شد، ریاض که روابطش با دولت جو بایدن متشنج شده، برای عادی سازی با اسرائیل این شرط را گذاشته که فروش تجهیزات دفاعی آمریکا به عربستان افزایش یابد و همچنین واشنگتن با برنامه هستهای عربستان موافقت کند.
مسؤولان سعودی این امر را تایید نکرده، اما «تساحی هنگبی» مشاور امنیت داخلی رژیم به نظر رسید که این مساله را تایید کرد، چراکه در مصاحبهای گفت که سعودی در چارچوب دیپلماسی سه جانبه، شروط خود را بر ایالات متحده دیکته کردند. هنگبی گفت که این درخواستهای سعودی، در حال حاضر معضلی برای آمریکا شده است.
وی در مصاحبه با رادیو ارتش رژیم صهیونیستی گفت: من این را میگویم تا در فضای مبهم موجود در مقابل ما، تا حد امکان شفاف باشم. ما واقعا نمیدانیم در حال حاضر در نهادهای تصمیم گیرنده سعودی و آمریکایی چه میگذرد.
منبع: مطالعات خلیج فارس
پایان/
نظر شما