-
کارشناس اقتصادی در گفت و گو با «تحریریه» بررسی کرد؛
موانع خصوصیسازی صنعت خودروی ایران
«احسان قمری» ضمن برشمردن برخی چالش ها در مسیر خصوصی سازی صنعت خودروی ایران معتقد است اگر قیمت در بخش خودروسازی از طریق عرضه و تقاضا ایجاد شود و دولت پای خود را از حوزه قیمت گذاری بیرون بکشد، انگیزه بخش خصوصی برای ورود به این عرصه افزایش می یابد.
-
عضو هیئت علمی دانشگاه الزهرا در گفت و گو با «تحریریه» مطرح کرد
ارادهای برای خصوصی سازی واقعی وجود ندارد
«حسین راغفر» معتقد است اراده ای برای خصوصی سازی واقعی در صنعت خودروسازی کشور بین مسولین وجود ندارد، مادامی که این شرکت ها با مدیریت مدیران دولتی میتوانند به اسم افزایش قیمت خودروهای بی کیفیت مونتاژ داخل شیره جان مردم را بکشند، قطعا دست برنمی دارند.
-
کارشناس اقتصادی و بانکی درگفت و گو با تحریریه مطرح کرد
سهامداری بانکها در خودروسازی به زیان کل اقتصاد تمام میشود
«حجت اله فرزانی» معتقد است که تداوم سرمایه گذاری بانک ها در خودروسازی، هم برای بانک مخاطره ایجاد می کند هم نظام اقتصادی کشور را دچار عارضه های فراوانی می کند.
-
کارشناس اقتصادی در گفت و گو با «تحریریه» مطرح کرد؛
تعارض منافع چالش مهم صنعت خودروسازی ایران
«حسن حسن خانی» با بیان اینکه رفتار دولت چهاردهم در زمینه خصوصی سازی خودروسازی با دولت های قبل فرق ندارد، تاکید کرد: زمانی مساله خودروسازی در کشور حل میشود که تعارض منافع در درون دولت حل شده باشد؛ اما متاسفانه برای این مورد نمی توان دورنمای روشنی تصور کرد چرا که رفع تعارض منافع به زودی میسر نیست و نیازمند اتخاذ تصمیمات سخت است.
-
پرسشهایی مهم در مورد طرح احداث ۳۰ هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر
طرح دولت «مسعود پزشکیان» در زمینه احداث ۳۰ هزار مگا وات نیروگاه تجدیدپذیر با اما و اگرهایی همراه است و کارشناسان این حوزه پرسش هایی را در زمینه اجرای آن مطرح می کنند.
-
کارشناس بازار و صنعت خودرو در گفت و گو با «تحریریه» بررسی کرد
دلایل دولت برای حفظ مدیریت خودروسازی
«بابک صدرایی» معتقد است دولت بنا به مسائلی بعضا امنیتی ترجیح می دهد فعلاً در این شرایط خودروسازی را تحت مدیریت خود نگه دارد تا اینکه واگذار کند، با ساختارهای کنونی بعید به نظر میرسد وضعیت خودروسازی کشور در بلندمدت دچار تغییر محسوسی به نفع رشد و ارتقای کیفیت و رقابت در قیمت شود.
-
کارشناس اقتصادی در گفت و گو با «تحریریه» مطرح کرد:
مدیریت دولتی مهمترین مانع برای صنعت خودرو
«مرتضی عزتی» معتقد است دولت اکنون کمترین علاقه ای به واگذاری مدیریت و سهام های تودلی به بخش خصوصی واقعی ندارد بنابراین نمی توان انتظار تغییراتی در وضعیت و تولیدات خودروسازی داشت زیرا صنایع تحت مدیریت دولت به دلیل توزیع رانت پیشرو نمی شوند.
-
کارشناس و استاد اقتصاد در گفت و گو با «تحریریه» مطرح کرد:
دولتها اعم از اصولگرا یا اصلاحطلب و اعتدالی علاقهای به واگذاری خودروسازی ندارند
«حسن حیدری» با بیان اینکه حمایت های افراطی دولت از خودروسازان، صنعت را از بین برده است، افزود: فرصت هایی که در شرکت های خودروسازی و زیرمجموعه هایشان وجود دارد دست وزیر را برای کنترل زیردستی ها و اعمال فشار بر آنها باز می کند. اگر شرکت خودروسازی مستقل از دولت باشد وزیر و سایر مسوولین نمی توانند با چانه زنی خواسته های خود را بدان شرکت تحمیل کنند.
-
کارشناس و تحلیلگر اقتصادی در گفت و گو با «تحریریه» مطرح نمود
رئیس جمهور به قول خود عمل کند
«علی قنبری» تاکید کرد: رئیس جمهور به مردم وعده تغییراتی اساسی به نفع ملت داده اند؛ یکی از این تغییرات که قطعا به تامین منافع مردم منتهی می شود واگذاری مدیریت خودروسازی است.
-
عضو هیئت علمی دانشگاه چمران اهواز در گفت و گو با «تحریریه» مطرح کرد
بخش خصوصی در فضای بیثبات تمایلی به سرمایهگذاری در صنعت خودرو ندارد
«مرتضی افقه» معتقد است در شرایط کنونی مقاومت در برابر روندهای مرتبط با خصوصی سازی دو طرفه است و علاوه بر مقاومت دولت، بخش خصوصی هم به سرمایه گذاری در صنعت خودروسازی در فضای بی ثباتی سیاسی تمایل ندارد.
-
کارشناس اقتصادی در گفت و گو با «تحریریه» مطرح کرد
خسارت تصدیگری بیرویه دولت در خودروسازی کمتر از تحریم نیست
«حسن حسنخانی» کارشناس و تحلیلگر اقتصادی با بیان اینکه تصدیگری بیرویه دولت کمتر از تحریم خسارت نداشته است تصریح کرد اگر دولت از ابتدا این صنعت را به عنوان صنعت مستقل می شناخت و صرفا به نظارت می پرداخت شاید امروز جواب بهتری از صنعت خودرو می گرفتیم.
-
عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی تاکید کرد:
هیچ توجیهی برای مدیریت دولت در صنعت خودروسازی قابل قبول نیست
«جعفر قادری» معتقد است هیچ دلیلی وجود ندارد که دولت با کمترین میزان سهام اداره واحدهای خودروسازی را عهدهدار باشد؛ تردیدی نیست که دولت به سرعت و در اولین فرصت باید سهام خود را در واحدهای خودروسازی به بخش خصوصی واقعی واگذار کند
-
مسیر خروج از بنگاهداری به بنگاهسازی
ابلاغ شیوه نامه تسهیل تامین مالی از طریق شرکت پروژه که به تازگی به تصویب شورای ملی تامین مالی رسیده و انجام تفاهم همکاری راه اندازی صندوق پروژه با هدف توسعه سرمایه گذاری مشترک ایران و بلاروس از اقدامات مهمی بود که می تواند آغازگر هموارسازی مسیر تامین مالی پروژه محور باشد.
-
رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین بررسی کرد:
دلایل دلنکندن دولت از صنعت خودروسازی
«مجید رضا حریری» معتقد است در ایران هیچ دولتی به دلیل توزیع پست، شغل و رانت از کنترل صنعت خودروسازی بی خیال نمی شود؛ بنابراین واگذاری مدیریت صنعت خودروسازی و خروج کامل دولت از این صنعت وابسته به اراده فوق دولتی یا اراده حکومتی است.
-
فعال تجاری و عضو اتاق بازرگانی ایران در گفت و گو با «تحریریه» مطرح کرد
نحوه حکمرانی دولت در مدیریت خودروسازی به زیان مردم است
«حمیدرضا صالحی» تاکید کرد: هیچ عقل سلیمی نمی پذیرد دولت با سهم ۷ درصدی مدیر عامل خودروسازی را انتخاب کند و دست وزیر را برای امر و نهی و دستورات از بالا به پایین بر صنعت باز بگذارد. چرا به جای واگذاری صنعت خودروسازی به بخش خصوصی برای ارتقای کیفیت محصولات داخلی، سال گذشته ۸.۵ میلیارد دلاری که به سختی و با عبور از فیلتر تحریم ها به دست بانک مرکزی رسید، برای واردات خودروهای بی کیفیت به چین داده شد.
-
عضو اتاق بازرگانی ایران در گفت و گو با «تحریریه» مطرح کرد
دولتمردان درمورد خودرو با مردم رو راست باشند
«کامبیز میرکریمی» در زمینه آسیب مدیریت دولت در صنعت خودرو اظهار داشت: بهتر است و به آنها بگویند تا چه مدت قرار است صنایع زیانده به حیات خود آن هم با مدیریت دولت و تحمیل زیان های سنگین و تورم های بالا به مردم و اقتصاد ادامه دهند؟
-
فعال اقتصادی در گفت و گو با تحریریه مطرح کرد
مدیریت دولت بر خودروسازی، ظلم در حق مردم است
«جلیل جلالی فر» کارشناس تجاری و فعال اقتصادی معتقد است مدیریت دولتی و حمایت از خودروسازان لطفی به گیرندگان رانت و ظلمی در حق مردم بوده است؛ ضمن آنکه دولت و حاکمیت با دست خود رقابت را هم از بین می برد.
-
کارشناس و استاد اقتصاد در دانشگاه بررسی کرد:
رفتار متناقض دولتها در صنعت خودروسازی!
«آلبرت بغزیان» معتقد است که دولت ها در خصوص صنایع مهم و تاثیرگذاری مثل خودروسازی همواره با مردم رو راست صحبت نکرده و پشت سنگر صحبت های کلیشه ای پنهان شده اند و با این رفتارها مردم را سردرگم کرده اند.
-
یک اقتصاددان در گفت و گو با تحریریه مطرح کرد
دولت چارهای جز مردمیسازی صنعت خودرو ندارد
«عبدالمجید شیخی» معتقد است هیچ راهی پیش پای دولت و کشور برای بهبود وضعیت خودروسازی و عبور از بحران های کنونی این صنعت جز واگذاری به بخش خصوصی و مردمی واقعی وجود ندارد؛ اگر دولت کنار برود و کار را به تشکل مردمی خودروسازواگذار کند،مردم با آوردن سرمایه خود، در سود حقیقی این تشکل مشارکت خواهند داشت.
-
پیگیری یک مساله مبهم از طرف دفتر پزشکیان!
پیگیری یک مساله مبهم از طرف دفتر رئیس جمهور مسعود پزشکیان نشان می دهد که بانک مرکزی و نهاد دولت باید در این باره شفاف و علنی موارد قانونی را مطرح کنند.
-
ماجرای طلب 900 میلیون یورویی شرکت های ایرانی از عراق چه بود؟
صمد حسن زاده رئیس اتاق بازرگانی ایران گفته که در جریان سفر اخیر مسعود پزشکیان رئیس جمهوری ایران به عراق درباره بازپرداخت مطالبات شرکت های ایرانی از این کشور رایزنی شده و قرار است که در چارچوب کارگروهی با حضور نمایندگان دو طرف در این باره تصمیم گیری شود.
-
استعلام تخلفات دو مونتاژکار کرمانی از نهادهای نظارتی در گمرک
استعلام تخلفات دو مونتاژکار کرمانی از نهادهای نظارتی در گمرک موارد مشخص و مهمی را نشان می دهد.
-
اکبریان در گفت و گو با تحریریه تشریح کرد
سخنان بخش خصوصی خریدار ندارد
«مهرداد اکبریان» رئیس انجمن تولید کنندگان و صادر کنندگان سنگ آهن ایران اعتقاد دارد مصوبات آنی و دائمی دولت به تضعیف هر چه بیشتر سرمایه گذاری در اقتصاد ایران منجر شده است و متاسفانه مسولین پشت درهای بسته برای اقتصاد ایران بدون اینکه یک روز بنگاه داری کرده باشند تصمیم می گیرند و سخنان بخش خصوصی نیز اصلا خریداری ندارد.
-
«حسن حسینقلی» در گفت و گو با تحریریه بررسی کرد
تاثیر سیاستهای دولت بر صادرات مواد معدنی
رئیس اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های صنایع و معادن سرب و روی ایران گفت: با توجه به دست فرمانی که دولت برای درآمدزایی در پیش گرفته، به طور قطع سال آینده رکود و کاهش شدید صادرات مواد معدنی را شاهد خواهیم بود.
-
یک فعال معدنی در گفت و گو با تحریریه مطرح کرد
سیاستگذاری دولت صادرکنندگان را بیاعتبار و ورشکسته میکند
«احمد حری» فعال اقتصادی و صادرکننده مواد معدنی معتقد است: قیمت گذاری دستوری از سوی دولت موجب شده تولید کننده ایرانی شانسی برای حضور موفق در بازارهای مختلف نداشته باشد؛ این موضوع نه تنها نقش اساسی در رکود جدی و ورشکستگی واحدهای تولیدی دارد بلکه موجب خدشهدار شدن اعتبار تولیدکننده و صادرکننده ایرانی نزد خریدار خارجی شده است.
-
مرگ صنعت خودروسازی ایران پس از 30 سال تلاش در دولت سیزدهم!
3 سال از حاکمیت دولت سیزدهم بر قوه مجریه گذشت و دولت محرومان دست از سر مدیریت و بنگاهداری در صنعت خودروسازی برنداشت و در حال رقم زدن مرگ صنعت خودروسازی ایران است.
-
«بهرام شکوری» در گفتوگو با تحریریه مطرح کرد
مسئولین شرایط تولید و صادرات را درک نمیکنند
رئیس کمیسیون معدن اتاق بازرگانی ایران و عضو شورای عالی معادن گفت: متاسفانه مسولین درک درستی از مصائب فشاری که به تولیدکننده و صادرکننده وارد می کنند ندارند، چراکه یک واحد تولیدی کوچک را هم اداره نکرده اند، لذا نمی توانند وضعیت و شرایط تولید و صادرات را درک کنند، آنها می خواهند هزینه های هنگفت مدیریت خود را به هر طریقی تامین کنند.
-
عقبگرد معادن با سیاست های دولتی و خروج سرمایه گذاران خصوصی
رشد منفی معدن در دولت سیزدهم به دلیل سیاست های سرکوب سرمایه گذاری سرعت گرفته و اثر آنرا بر صنعت، اشتغال و ارزآوری شاهد خواهیم بود.
-
آیا دولت از نقشه راه خودرویی رهبر انقلاب تبعیت می کند، و یا به قانون شکنی ادامه می دهد؟
سوال مهم پس از اظهارنظر صریح رهبر معظم انقلاب این است که آیا دولت از نقشه راه خودرویی رهبری تبعیت می کند و یا به قانون شکنی ادامه می دهد؟
-
دولت با خودتحریمی جلوی صادرات معدنی و فلزی را گرفته است!
بررسی سیاست های اعمالی کنونی نشان می دهد که دولت جلوی صادرات معدنی و فلزی را گرفته است.