دولت چاره‌ای جز مردمی‌سازی صنعت خودرو ندارد

«عبدالمجید شیخی» معتقد است هیچ راهی پیش پای دولت و کشور برای بهبود وضعیت خودروسازی و عبور از بحران های کنونی این صنعت جز واگذاری به بخش خصوصی و مردمی واقعی وجود ندارد؛ اگر دولت کنار برود و کار را به تشکل مردمی خودروسازواگذار کند،مردم با آوردن سرمایه خود، در سود حقیقی این تشکل مشارکت خواهند داشت.

«عبدالمجید شیخی» کارشناس و تحلیلگر اقتصادی درگفت و گو با «تحریریه» در خصوص اهمیت خروج دولت از مدیریت خودروسازی و عرضه سهام دولت به بخش خصوصی واقعی گفت: مدیریت خودروسازی در تمام دنیا به بخش خصوصی واگذار شده است اما درایران تا کنون فقط یک گزینه آن هم برای عرضه غیر دستوری خودرو به ذهن مسوولین رسیده یعنی عرضه از طریق واگذاری در بازار سهام؛ در حالی که مساله حائز اهمیت واگذاری مدیریت خودروسازی و عدم دخالت دولت در ساز و کارهای مرتبط با تولید و عرضه خودرو در سطح داخلی است.

وی در این باره خاطر نشان کرد: با توجه به اینکه بازار بورس به دو بخش اولیه و ثانویه تقسیم می شود پس نرخ سودی که در بازار اولیه پرداخت می شود نرخ بازدهی سرمایه یعنی نرخ حقیقی است؛ لذا در طی سال سود کسب شده بین سهامداران تقسیم می شود در حالی که بازار ثانویه قمار خانه ای بیش نیست.

شیخی تصریح کرد: در بازار ثانویه ارزش افزوده ای وجود ندارد، بنابراین نه در این حوزه بلکه در بسیاری از بخش های اقتصادی تا کنون صورت مساله درست طرح نشده که به نتیجه درستی برسیم.

وی افزود: دولت باید به این موضوع مهم واقف شود که اقتصاد کشور به بانک و بورس خلاصه نمی شود بلکه می توانیم ظرف جدیدی برای تغییر مالکیت و مدیریت بنگاه های بزرگی که دولت سهم عمده آن را در تملک دارد با مردمی سازی و واگذاری به بخش خصوصی یا همان راه اندازی تشکل های تعاونی ایجاد کنیم.

کارشناس اقتصادی معتقد است: درقانون برنامه پنج ساله توسعه کشور قرار بر افزایش سهم تعاونی ها تا ۲۵ درصد گذاشته شده است. قطع به یقین این ظرف می تواند گزینه خوبی برای رونق بخشی به صنعت خودروسازی با کنار رفتن دولت از مدیریت و سهامداری و دعوت از مردم برای مدیریت و خرید سهام خودروسازی باشد.

دولت چاره‌ای جز مردمی‌سازی صنعت خودرو ندارد

این استاد اقتصاد تاکید کرد: اگر دولت کنار برود و تشکلی با عنوان تشکل مردمی خودروسازی ایجاد شود تا مردم عضو این تعاونی شوند و منابع مالی خود را برای توسعه خودروسازی و به روز سازی این صنعت وارد کنند، مردم در سود حقیقی این تشکل مشارکت خواهند داشت لذا شاهد افزایش انگیزه سرمایه گذاری در صنعت خودروسازی خواهیم بود.

عبدالمجید شیخی گفت: برای شکستن انحصار خودرو در کنار این سیاست باید دست به خلق تشکل های تعاونی جدید زد اما تصور اکثر اقتصاددانان غرب زده از تعاونی ها این است که تعاونی فقط می تواند در محدوده صنایع دستی مثل فرشبافی یا سایر صنایعی که با فناوری پایین تولید می شود کارکرد داشته باشد. در حالی که می توانیم تشکل های تعاونی جدیدی با استفاده از کارآفرینان زبده و متخصص و دعوت از شرکت های دانش بنیان ایجاد کنیم تا سکان کار توسعه صنعت خودروسازی را به دست بگیرند.

کارشناس و تحلیلگر اقتصادی افزود: در این صورت ظرف بزرگی برای سرمایه گذاری و ایجاد اشتغال ایجاد می شود وقتی میلیون ها نفر بتوانند عضو تعاونی ها شوند در این صورت به آنها ماموریت داده می شود که خلاء کمبود خودرو در بازار را برطرف کنید لذا باید به سراغ ارتقای کیفیت خودروهای تولید ملی بروند تا سود کنند.

شیخی خاطر نشان کرد: با روش های مهندسی معکوس و درآغاز کار با مونتاژ خودروهای جدید می توان منابع تولیدی بیشتری برای صنعت خودروسازی تعریف کرد تا عرضه خودرو در بازار افزایش یابد و مسیری مناسب برای هدف گذاری صادراتی باز شود.

وی درپایان گفت و گو خاطر نشان کرد: هیچ راهی پیش پای دولت و کشور در راستای بهبود وضعیت خودروسازی و عبور از بحران های کنونی این صنعت جز واگذاری به بخش خصوصی و مردمی واقعی نیست در این صورت است که می توان به امید سال هایی بود که خودروسازی ایران نیز در رده های منطقه ای و بین المللی حرفی برای گفتن داشته باشد.

۱۲ آبان ۱۴۰۳ - ۱۲:۰۰
کد خبر: 30954

برچسب‌ها

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 9 + 1 =