شرکتهای دولتی بعد از دهه ۶۰ / کدام شرکت‌ها بعد از پیروزی انقلاب اسلامی تاسیس شدند؟

اولین شرکت دولتی اصلی و مادرتخصصی که در دهه شصت تاسیس شد، سازمان ملی زمین و مسکن بود و روند شکل گیری شرکت های دولتی در نیمه دوم دهه شصت سرعت گرفت.

به گزارش تحریریه، در گزارش قبلی از پرونده شرکت‌های دولتی توضیح دادیم که روند شکل گیری شرکتهای دولتی در ایران با تاسیس بانک سپه در اردیبهشت 1304 آغاز شد و نهایتا با تاسیس بانک صنعت و معدن در مهر 1358 یعنی چند ماه پس از پیروزی انقلاب اسلامی، تعداد شرکت های دولتی اصلی و مادرتخصصی تاسیس شده در ایران تا پایان دهه پنجاه شمسی به 29 شرکت رسید. در این گزارش به بررسی روند تاسیس شرکتهای دولتی اصلی و مادرتخصصی از سال 1360 تاکنون می پردازیم:

*سیر زمانی تاسیس شرکتهای دولتی در ایران از ابتدای دهه شصت تاکنون

براساس کتاب «نگاهی به عملکرد شرکت‌های دولتی» که توسط دفتر امور شرکتهای دولتی وزارت امور اقتصادی و دارایی تهیه شده، اولین شرکت دولتی اصلی و مادرتخصصی که در دهه شصت تاسیس شد، سازمان ملی زمین و مسکن بود. روند شکل گیری شرکت های دولتی در نیمه دوم دهه شصت سرعت گرفت و 11 شرکت از جمله شرکت عمران شهرهای جدید، شرکت ملی پست، سازمان حسابرسی و سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای در این دوره زمانی 5 ساله تاسیس شدند.

1.png

روند سریع تشکیل شرکتهای دولتی اصلی و مادرتخصصی در نیمه اول دهه هفتاد هم ادامه داشت و 14 شرکت در این دوره زمانی تاسیس شدند. بانک توسعه صادرات اولین شرکت دولتی بود که در دهه هفتاد تاسیس شد؛ سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی، شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران، سازمان بیمه سلامت و شرکت پیشتیبانی امور دام از جمله مهمترین شرکتهای دولتی بودند که در نیمه اول این دهه شکل گرفتند. سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) مهمترین شرکت دولتی اصلی و مادرتخصصی بود که در نیمه دوم دهه هفتاد تاسیس شد.

خاطرنشان می گردد تشکیل هسته اولیه باشگاه‌های ورزشی استقلال و پرسپولیس به ترتیب به سال های 1324 و 1342 برمی گردد ولی این باشگاه ها در قالب شرکت در سال های 1369 و 1370 تاسیس شدند.

2.png

در دهه هشتاد هم 14 شرکت دولتی اصلی و مادرتخصصی تشکیل شدند. سازمان خصوصی سازی، بانک توسعه تعاون و سازمان هدفمندسازی یارانه ها، از جمله مهمترین شرکتهای دولتی بودند که در این دهه تاسیس شدند. با آغاز دهه نود، روند تاسیس شرکت های دولتی اصلی و مادرتخصصی کند شد به گونه ای که در این دوره زمانی، صرفا صندوق توسعه صنایع دریایی و شرکت شهر فرودگاهی امام خمینی (ره) تاسیس شدند و تعداد شرکت های دولتی اصلی و مادرتخصصی به 77 شرکت رسید.

3.png

گفتنی است در سال های اخیر، صندوق توسعه حمل و نقل کشور و صندوق ملی مسکن در حال تاسیس هستند.

پایان/

۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۷:۰۰
کد خبر: 25746

برچسب‌ها

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 9 + 3 =