بی‌اعتنایی ریاض به ائتلاف دریایی آمریکا؟!

تحلیلگران معتقدند عربستان باهدف رهایی از باتلاق یمن و نداشتن نیروهای دریایی با کفایت درکنار تداوم مذاکره با گروه انصارالله و از سرگیری روابط سیاسی با ایران از همراهی ائتلاف دریایی آمریکا در دریای سرخ خودداری کرده است.

به گزارش تحریریه، در هفته‌های گذشته به موازات افزایش حمله های رژیم صهیونیستی به نوار غزه و به خاک و خون کشیدن مردم فلسطین، نیروهای یمن هم در حمایت از فلسطینی ها عرصه را بر کشتی‌های رژیم صهیونیستی که قصد عبور از تنگه باب‌المندب در دریای سرخ دارند، تنگ‌تر کرده اند.

نیروهای یمن طی چند هفته گذشته بارها کشتی ها و نفتکش های وابسته به رژیم صهیونیستی را در دریای سرخ هدف قرار داده اند. پس از این اقدام یمنی ها، «لوید آستین» وزیر دفاع آمریکا مدعی شد یک ائتلاف را برای مقابله با عملیات‌ ارتش یمن در دریای سرخ تشکیل می دهد. ایالات متحده آمریکا از عضویت بیش از ۲۰ کشور در ائتلاف دریایی با هدف مقابله با حمله یمنی ها در دریای سرخ خبر داد و اعلام کرد که افزون بر آمریکا، انگلیس، فرانسه، ایتالیا، اسپانیا، نروژ، هلند، کانادا، بحرین و ... در آن حضور دارند. این در شرایط است که اکنون نیمی از این کشورها تمایلی برای شرکت در ائتلاف فوق را ندارند. حتی عربستان به عنوان همپیمان سنتی کاخ سفید هم به طور آشکار اعلام کرد که تمایلی به مشارکت در ائتلاف دریایی آمریکا ندارد.

شبکه خبری «الحرة» آمریکا در این زمینه نوشت، ائتلافی که پنتاگون از آن رونمایی کرده است شامل ۱۰ کشور از جمله آمریکا، انگلیس، کانادا، ایتالیا، هلند، نروژ، اسپانیا و سیشل و فرانسه است اما قدرت های تاثیر گذار منطقه ای از جمله عربستان و مصر و امارات وارد این ائتلاف نشده اند.

بی‌اعتنایی ریاض به با ائتلاف دریایی آمریکا؟!

«محمد سالم ابوالمجد» استاد روابط بین الملل دانشگاه آمریکایی در قاهره به شبکه فوق عنوان داشت که موجودیت ائتلاف دریایی جدید هنوز مبهم است. علت غیبت برخی کشورهای تاثیر گذار منطقه در ائتلاف آن است که منافع این کشورها با یکدیگر متفاوت است. از این رو، نبود شماری از این کشورها در ائتلاف طبیعی است. دلیل نبودن مصر در ائتلاف آن است که این کشور نمی خواهد با انصارالله یمن درگیر و با عکس العمل آنها روبرو شود. با ادامه حمله اسرائیل به غزه، پیوستن قاهره به این ائتلاف به معنای تایید جنگ است. همین استدلال درباره عربستان و امارات هم صدق می کند.

«مبارک آل عاتی» تحلیلگر مسائل سیاسی گفت مشکل آن است که این ائتلاف در شرایطی شکل گرفته که حملات رژیم اسرائیل علیه غزه ادامه دارد و خسارت های مادی و انسانی هر روز افزایش می یابد و همزمان آمریکا نیز از رژیم اسرائیل در این جنگ حمایت می کند. این امر پیوستن عربستان به ائتلاف را دشوار می کند زیرا پیوستن ریاض به آن، بازتاب های منفی بسیاری را به همراه خواهد داشت.

وی افزود در شرایطی که جنگ میان رژیم اسرائیل و حماس در جریان است، سعودی ها این موضوع را درک می کنند که موافقت آشکار برای همراهی با ائتلاف آمریکایی به روند مذاکرات و صلح عربستانی ها با انصارالله و خلاص شدن از جنگ یمن ضربه وارد خواهد کرد. عربستان و امارات با تحولات اخیر مربوط به دریای سرخ و انصارالله با احتیاط برخورد می کنند زیرا هرگونه افزایش تنشی، آنها را زیر فشار بیشتری قرار خواهد داد. این دو کشور نمی خواهند با حملات موشکی و پهپادی یمنی ها روبرو شوند. انصارالله حتی در مراحل آخر جنگ یمن نیز تاسسیات نفتی عربستان را در سال ۲۰۲۲ هدف حملات خود قرار داده بود.

بی‌اعتنایی ریاض به با ائتلاف دریایی آمریکا؟!

برپایه این گزارش، منطقه خلیج عدن و باب المندب گذرگاه آبی حیاتی برای تجارت جهانی به شمار می رود و جامعه بین المللی به دنبال حمایت از آن است. عربستان پیشتر از جامعه بین المللی برای مقابله با انصارالله در جنگ یمن کمک درخواست کرده بود، اما واشنگتن در سایه تهدیدهای موجود، انصارالله را از فهرست تروریسم خارج کرد. اکنون ایران و عربستان نیز برای از سرگیری روابط خود به توافق رسیده اند و طی سال گذشته امیدها برای رسیدن به صلح در یمن افزایش یافته است. چند هفته پیش از آغاز جنگ غزه هم مذاکره میان عربستان و انصارالله یمن که بخش گسترده ای از قلمروی این کشور و از جمله صنعاء را در کنترل دارد با پیشرفت هایی همراه بود.

به نوشته الحره، «لاری کورب» پژوهشگر مرکز پیشرفت آمریکایی در زمینه نبود قدرت های منطقه ای در ائتلاف آمریکایی گفت: عربستان و امارات پس از چند سال جنگ در یمن نمی خواهند وارد هرگونه جنگ احتمالی دیگری با یمن شوند. از سوی دیگر این دو کشور نیروی دریایی قدرتمند و کارآمدی ندارند که بتواند در ائتلاف دریایی تاثیر گذار باشد.

پایان/

۱۳ دی ۱۴۰۲ - ۰۸:۰۰
کد خبر: 28497

برچسب‌ها

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 8 + 4 =